Cea mai gravă formă de cancer la sân poate fi acum vindecată. Dr. Dragoş Median: „E vorba de niște costuri foarte mari!”

Născut în Botoșani, Dragoș Median este medic cu experiență de mulți ani în tratamentul cancerului mamar și al cancerelor ginecologice, unul dintre cei mai cunoscuți oncologi din România.

Cea mai gravă formă de cancer la sân poate fi acum vindecată. Dr. Dragoş Median: „E vorba de niște costuri foarte mari!”

 Dr. Dragoș Median  

Ne confruntăm cu cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa. Anual, peste 23.000 de femei își pierd viața prin cancer în România, o bună parte dintre acestea fiind femei active socio-economic. Acest lucru vine cu un impact social și economic devastator, inclusiv asupra generațiilor viitoare.

Din fericire, progresul înregistrat în diagnosticarea și tratarea cancerului este unul extraordinar. Astăzi, putem vorbi de tratamente cu intenție curativa, când boala este abordată în stadii timpurii, precum și de supraviețuire pe termen lung, chiar și în stadiile avansate.

”Vorbim totuși de niște medicamente extrem de scumpe în momentul de față!”

Tratamentul cu terapii inovatoare în stadii timpurii de boală poate îmbunătăți șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer, fie prin creșterea probabilității ca tratamentul primar să aibă succes în eliminarea cancerului, fie prin prevenirea recidivei.

Dr. Dragoş Median, medic primar oncologic în București, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, care sunt tratamentele inovatoare în cazul cancerului de sân triplu negativ și cum pot beneficia pacienții de decontarea lor.

„Dacă vorbim despre cancerul de sân triplu negativ, nu sunt foarte accesibile pentru prima linie de tratament. Imunoterapia e oarecum decontată. Sunt două produse. Unul se dă în parteneriat cu un medicament care nu e decontat, deci practic e decontată jumătate din terapie. Cel de-al doilea produs nu e decontat absolut deloc, dar cel care se folosește în boala incipientă, atunci când putem într-adevăr să ducem la vindecare, nu e decontat în România.

Vorbim totuși de niște medicamente extrem de scumpe în momentul de față. Sper să fie decontate. În momentul de față, nu sunt, așa că accesul la aceste medicamente pe calea obișnuită, adică a omului care merge la spital să-și primească tratamentul, nu e posibil.

E vorba de niște costuri foarte mari, care în momentul de față ar putea fi acoperite în mai multe moduri pentru pacienți. Pe de o parte, participarea în studii clinice, dar iarăși deja e un standard de tratament, nu se mai fac studii clinice cu standardul de tratament și asta e o cale mai puțin bună. O altă cale este pur și simplu să dea în judecată statul român și asta este o soluție, pentru că e problema statului și a guvernului să rezolve. Surprinzător, există deja o jurisprudență în acest sens și al treilea lucru este accesul în programele de early access”, a explicat Dr. Dragoş Median, medic primar oncologic.

Diagnosticul de cancer nu înseamnă moarte, spunea o pacientă. ”Diagnosticul de cancer înseamnă doar o luptă pe care poți să o câștigi și să îți vezi de viața ta”, spune medicul Dragoș Median.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț de la AJPIS Botoșani: Persoanele cu nevoi speciale vor lua banii începând de mâine!

astăzi, 18:40

Suma totală platită este  de 10.764.955  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav - Bugetul personal c...

Concert de deschidere a Stagiunii 2024-2025 a Filarmonicii botoșănene, la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni!

astăzi, 18:00

În programul concertului figurează: - Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11 de George Enescu - Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1 de Karl Maria von Weber - ...

Sepsi - FC Botoșani mâine, de la ora 18:00

astăzi, 17:32

Sepsi primește mâine vizita celor de la FC Botoșani în etapa cu numărul 9 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Sepsi! Înaintea partidei de mâine sea...