Proiectul de lege care prevede instalarea obligatorie în spitale a butoanelor de panică şi a camerelor video a fost depus la un an de la moartea Alexandrei, tânăra mamă de 25 de ani care a murit după ce a strigat o noapte întreagă, în Maternitatea din Botoşani.
Deputatul Emanuel Ungureanu a depus, marţi, proiectul de lege prin care toate spitalele de stat şi private vor fi obligate să instaleze camere de supraveghere în secţiile ATI, UPU şi sălile de operaţii, precum şi butoane de panică în saloane.
”Zilele acestea, s-a împlinit un an de la moartea Alexandrei, tânăra care a murit după ce a strigat o noapte întreagă, într-o maternitate din Botoşani, să fie salvată şi nu a auzit-o nimeni. Nu avea un buton de panică să o ajute. Proiectul pe care l-am depus va ajuta ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple. De asemenea, camerele video de supraveghere pe care spitalele vor fi obligate să le instaleze vor ajuta inclusiv la siguranţa personalului medico-sanitar şi pentru ca pacienţii să-şi recâştige încrederea în medici. Mi se pare regretabil că aceste camere nu au fost prevăzute în criteriile de acreditare ale Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. Ele reprezintă un mijloc obiectiv de măsurare a calităţii actului medical şi de supraveghere a acestuia, există în toate ţările civilizate”, declară deputatul Emanuel Ungureanu.
Proiectul USR, co-iniţiat de deputaţii Cristina Prună şi Adrian Wiener, modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii în sensul introducerii obligaţiei, pentru toate unităţile sanitare de stat şi private care oferă servicii de internare, de a instala şi a menţine în stare de funcţionare butoane de panică în fiecare salon destinat internării pacienţilor.
Unităţile sanitare vor fi obligate să asigure personalului medical şi auxiliar instruirea periodică în privinţa utilizării sistemului de panică, precum şi să realizeze simulări pentru testarea eficienţei acestuia. Neîndeplinirea obligaţiei privind butoanele de panică ar urma să fie sancţionată cu amendă între 20.000 lei şi 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei şi de numărul de paturi neconforme, se arată în proiect.