Ce nu știi despre cancerul la stomac - factori de risc, simptome și investigații

Cancerul gastric sau cancerul la stomac este o afectiune care ucide in fiecare an mii de romani, datele statistice sugerand ca la fiecare 100.000 de romani, 20 pierd lupta cu aceasta boala.

De regula, boala este diagnosticata in stadii avansate, atunci cand tratamentul practic nu mai poate salva viata pacientului.

Tumorile pot sa ramana mult timp intr-un singur loc, inainte de a se raspandi la alte organe precum colonul, pancreasul, splina sau ganglionii limfatici.

In clipa in care celulele canceroase migreaza catre alte organe apar metastazele. Alte forme de cancer la stomac sunt limfomul gastric (care afecteaza sistemul limfatic), sarcomul (care afecteaza tesutul muscular), dar acestea sunt mai rar intalnite in practica medicala.


Principalii factori de risc

 

• Infectia cu Helicobacter pylori. Aceasta este un real pericol atat pentru declansarea ulcerului gastric si duodenal, cat si pentru aparitia cancerului de stomac.

De aceea, este foarte important ca infectia cu Helicobacter pylori sa fie diagnosticata la timp si tratata cu antibiotic la recomandarea medicului specialist gastroeneterolog.

Tratamentul presupune o cura cu antibiotice pe durata a doua saptamani pana la doua luni, in functie de recomandarea medicului specialist.

• Alimentatia haotica. Astfel, stilul de viata actual, cu o alimentatie in care predomina grasimile, proteinele, carnea rosie, afumaturile, saraca in fructe si legume este unul dintre factorii care duc la instalarea cancerului de stomac.

In plus, consumul ridicat de alcool si fumatul sunt factori predispozanti ai acestei afectiuni.

• Factorul ereditar. In cazul in care unul dintre membrii familiei a fost diagnosticat cu cancer de stomac, si celelalte rude directe trebuie sa efectueze un control endoscopic dupa varsta de 45 de ani. In cazul acestora, riscul de a dezvolta cancer gastric este mult mai crescut.


Principalele simptome

De foarte multe ori simptomele cancerului gastric sunt confundate cu cele ale ulcerului sau ale gastritei, de aceea este important sa se efectueze analize si investigatii specifice pentru certitudinea unui diagnostic corect, care poate salva viata pacientului.

• Disconfort abdominal;

• Meteorism si gaze frecvente;

• Diaree persistenta;

• Arsuri la stomac;

• Senzatia de plin imediat cum o persoana a inceput sa manance;

• Senzatie de balonare la scurta vreme dupa masa;

• Dureri la nivelul stomacului;

• Stari de greata, de voma.
 

Simptomele mai grave, care trebuie sa traga un semnal de alarma sunt:

• Dificultati la inghitire;

• Varsaturi, uneori cu prezenta sangelui;

• Pierdere in greutate;

• Gastrita;

• Inflamatia mucoasei stomacului;

• Icter.


Diagnosticare

Aceasta boala poate fi diagnosticata numai de catre medicul specialist gastroenterolog, pe baza unor investigatii amanuntite.

In urma analizelor, pot fi descoperiti ganglioni limfatici mariti, un ficat marit, lichid in abdomen sau noduli abdominali. Principala investigatie este endoscopia, urmata de biopsie, dar si testarea cu raze X a esofagului si a stomacului.

Dupa diagnosticarea cancerului la stomac se pot efectua diferite teste pentru a observa daca boala s-a extins.

Tratamentul este stabilit in functie de stadiul bolii si de prezenta sau absenta metastazelor. (sfatulmedicului.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI