Ce este bronșiolita, boala care afectează tot mai mulți copii, și care sunt simptomele. Medic: „Lucrurile chiar sunt serioase”

Ce este bronșiolita, boala care afectează tot mai mulți copii, și care sunt simptomele. Medic: „Lucrurile chiar sunt serioase”

Semnal de alarmă privind bronșiolita. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din România, avertizează că vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimul deceniu. Explozia de cazuri este așteptată la începutul lunii decembrie.

În Franța a fost deja activat planul pentru Situații de Urgență din cauza numărului masiv de îmbolnăviri, iar în Statele Unite, sezonul a început mai devreme și face ravagii.

„E o cohortă mult mai mare de copii care pot fi îmbolnăviți. Avem un mic decalaj epidemiologic, de circa două săptămâni, adică la noi cel mai spectaculos o să fie încolo, către Moș Nicolae”, a spus Mihai Craiu.

Bronșiolita este o infecție pulmonară cauzată de un virus și este frecventă la sugari și copiii mici. Boala se manifestă prin inflamarea și congestionarea celor mai mici căi respiratorii, adică a bronhiolelor. Ca simptome, bronșiolita începe cu o răceală caracterizată de tuse și respirație rapidă, șuierătoare. Deși majoritatea cazurilor nu sunt severe, bronșiolita se poate agrava și necesita spitalizare, scrie Digi24.ro.

„În ultima săptămână a crescut numărul de prezentări. Ieri noapte au fost 248 de prezentări și dintre aceștia 24, adică o zecime, au fost copii cu insuficiență respiratorie. Asta e diferit, mărimea valului. E mult mai mare valul și asta va pune un pic de presiune și pe comunitate și pe spitale”, a explicat Mihai Craiu.

El a făcut un apel la părinți să se adreseze medicilor.

„Să lăsăm tendința noastră românească la automedicație în plan secund. Lucrurile chiar sunt serioase. Nu e bine să ne tratăm singuri”, a spus Craiu.

„Ar trebui să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile, să îmbrăcăm copiii cum trebuie, nici prea mult, nici prea puțin și să aerisim clasele”, a adăugat el.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gestul impresionant făcut de trei frați din Botoșani. ”Le-am strâns mâna și i-am felicitat!” (Foto)

astăzi, 19:51
239

”Dacă vii la donare, nu veni singur, mai ia pe cineva cu tine!”, a fost mesajul transmis de dr. Loredana Roșca, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) din Botoșani.  ...

Primăria Botoșani își face propriul Palat, Cosmin Andrei a anunțat și unde va funcționa noua instituție!

astăzi, 18:45
228

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut anunțul către tineri în cadrul Galei Voluntarului, eveniment desfășurat marți seara în sala Teatrului pentru Copii și Tineret...

Povestea dureroasă din spatele acestei fotografii!

astăzi, 18:30
322

Dar cum ne vom raporta la rândurile de mai jos, atunci când realitatea este cruntă? În prag de Sfintele Sărbători de iarnă, Vlad Plăcintă ne îndeamnă să salvăm viața ...