„Caravana de Bine” a Crucii Roșii Române ajunge în comuna Ibănești

„Caravana de Bine” a Crucii Roșii Române ajunge în comuna Ibănești

Societatea Națională de Cruce Roșie din România a lansat în luna februarie 2022 proiectul umanitar Caravana de Bine, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină internă, oftalmologie, cardiologie.

Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Proiectul, care se desfășoară până în septembrie 2022, își propune să promoveze în rândul oamenilor importanța prevenției, să îi ajute să conștientizeze riscurile la care se expun negllijându-și sănătatea și să le crească încrederea în medicii care le pot salva viața.

În zilele de 24 – 25 iunie 2022 Caravana de Bine face oprire în comuna Ibănești din județul Botoșani. Caravanei de Bine i s-a alăturat și Cabinetul Stomatologic Mobil al Asociatiei Merci Charity Boutique.  Ibănești este o comună cu aproximativ 3 900 de locuitori dintre care 23,82% au peste 60 de ani și 11,70% copii sub 14 ani. În urma analizei de nevoi a comunității, realizată cu sprjinul voluntarilor filialei de Cruce Roșie Botoșani, 42,31 % dintre respondenți nu au realizat nicio investigație medicală în ultimii trei ani. În aceste condiții, respondenți au apreciat ca foarte utilă organizarea unei caravane de sănătate în localitate, cu următoarele specializări: cardiologie, medicină internă, pediatrie, oftalmologie, diabetologie și stomatologie.  Caravanei de Bine i s-a alăturat și Cabinetul Stomatologic Mobil al Asociatiei Merci Charity Boutique.

Astfel, timp de două zile, o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști și rezidenți, asistenți medicali, personal angajat și voluntari ai Crucii Roșii Române vor fi alături de locuitorii comunei Ibănești și vor efectua gratuit următoarele:

EKG și ECOGRAF
Consultații: cardiologie, oftalmologie, medicină internă, pediatrie
Măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei
Prevenire și tratament stomatologic pentru copii
Sesiuni de instruire în acordarea primului ajutor – pentru adulți si copii
Sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme - igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentatia copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, TBC.

În urma examinărilor, se vor elibera scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

Până acum Caravana de Bine a fost în județele Arad, Bacău, Buzău, Brașov, Dânbovița, Brăila, Ialomița, Olt, Suceava și Teleorman și a efectuat peste 5000 de consultații. Până la sfârșitul proiectului, Caravana va ajunge și în județele Caraș Severin, Mehedinți, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Bihor.

În fiecare comunitate rurală din cele 17 județe implicate, voluntarii Crucii Roșii Române desfășoară demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme - igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC. De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române vor culege informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate.

În urma analizei de nevoi și prin consultare cu autoritățile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19.

Caravana de Bine este susținută de parteneri responsabili, care asigură echipamente medicale de înaltă performanță și personalul medical de specialitate (medici și asistenți medicali): SanoPass, Perfect Care, Easy Medical, Philips, Optica Inimii, Centrul Medical Emerald, Asociația Merci Charity Boutique. 

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cea de-a doua sesiune a bacalaureatului se va desfăşura între 16 august şi 3 septembrie

astăzi, 09:47
34

Rata de promovare a examenului de bacalaureat a crescut cu 1,9% după rezolvarea contestaţiilor, ajungând la 75,2%.Şi numărul mediilor de 10 este mai mare după publicarea rezultatelor fi...

Calendar Ortodox: Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne; Sfântul Voievod Ştefan cel Mare

astăzi, 08:17
50

Astăzi pomenim mutarea din Nazaret a veşmântului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, petrecută în zilele dreptcredinciosului împărat Leon cel Mare (457-474). Veşmântul a...

Copil în stare critică din cauza unei acadele

astăzi, 08:03
699

O fetiţă de şase ani, din Botoșani, se zbate între viaţă şi moarte, după ce s-a înecat cu o bucată de acadea.Nenorocirea a avut loc joi după-amiază, când fetiţa se ju...