Cancerele, tot mai frecvente la tineri. 1.000 de cazuri noi apar în fiecare an în județul Botoșani

Medicii oncologi de la Spitalul Județean din Botoșani trag un semnal de alarmă privind creșterea cazurilor de cancer în nordul extrem al Moldovei. Sunt peste 1000 de îmbolnăviri pe an și în jur de 120 de cazuri noi pe lună, inclusiv la tot mai mulți tineri.  

Potrivit ziarului Adevărul, cancerul este una dintre cele mai devastatoare boli ale secolului. Afectează deopotrivă copii, tineri și oameni în vârstă. România este una dintre cele mai afectate țări ale Uniunii Europene de cazurile de cancer, cu aproximativ 60.000 de decese anual.

Medicii oncologi de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani prezintă o realitate cruntă, cu peste 1.000 de cazuri noi de îmbolnăvire cu cancer, anual, doar la Botoșani. Printre cauzele principale se află alimentația defectuoasă, viciile, dar și radiațiile. În plus, s-au înmulțit cazurile de cancer la pacienții tineri.

120 de bolnavi de cancer în fiecare lună

Secția de oncologie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani este una dintre cele mai aglomerate. Sunt peste 8379 de bolnavi de cancer aflați în evidența medicilor oncologi botoșăneni. Specialiștii spun că sunt peste 1.000 de îmbolnăviri anual.

În anul 2021 au fost 1.164 de pacienți, anual, diagnosticați cu cancer. Cu alte cuvinte, numărul acestora crește aproape de la un an la altul. Mai ales dacă sunt luate în considerare statisticile recente care arată că numai în prima jumătate a anului acesta au fost luați în evidență peste 670 de pacienți, iar medicii spun că numărul va crește către sfârșitul anului.

Sunt efectiv până la 120 de cazuri noi de cancer înregistrate lunar. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât sunt tot mulți pacienți tineri.

„În general tinerii au început să fie mai mulți și fiecare pacient are ceva particular”, spune medicul oncolog Adriana Anițescu.

În evidențele oncologilor botoșăneni se află și în jur de 100 de copii, inclusiv un copil de numai doi ani.

Viciile și alimentația necorespunzătoare, principalele cauze

Medicii botoșăneni spun că printre principalele cauze ale creșterii numărului de cazuri de cancer este în special alimentația nesănătoasă și viciile, precum fumatul. Sărăcia joacă un rol important în această poveste, mai ales că lipsa surselor de venit duce la o alimentație precară, la stres dar în multe cazuri și la adâncirea în vicii.

„Este o reacţie în lanţ pe mai multe nivele, hrană proastă, vicii, igienă precară care duce în cele din urmă la doborârea organismului. Pe acest fond, de multe ori, se instalează neoplaziile”, preciza într-un interviu pentru „Adevărul”, Tereza Cojocaru, un medic oncolog cu o bogată experiență în domeniu.

Tocmai de aceea majoritatea cazurilor de cancer sunt la nivel pulmonar, mai ales din cauza fumatului, dar și la nivel digestiv din cauza alimentației precare sau a consumului excesiv de alcool.

Multe cazuri provin din mediul rural și se prezintă în fază terminală. Ignoră de multe ori primele semne, nu efectuează controale medicale periodice. De altfel nici nu există un plan național coerent de screening

„Oamenii, mai ales cei care sunt în putere, nu renunţă la muncă până când nu-i doboară boala sau nu-i doare puternic. Abia atunci ajung la spital şi de multe ori prea târziu”, spunea Tereza Cojocaru.

Totodată la nivelul județului Botoșani este bănuită și o influență a radiațiilor produse în urma accidentului de la Cernobîl, mai ales în cazul celor născuți după 1986.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
132

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape. “Mi-a zis că mă salvează în decembrie...

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
136

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani. A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
20

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...