Botoșănencele care au parte de mamografii gratuite, valabil și pentru femeile fără asigurare de sănătate

Femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani din 12 județe pot face mamografii gratuite pentru depistarea cancerului la sân la Spitalul Clinic Suceava.

Botoșănencele care au parte de mamografii gratuite, valabil și pentru femeile fără asigurare de sănătate

   Foto: doc.ro

Femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani, asigurate şi neasigurate medical, din judeţele Suceava, Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Galaţi, Brăila, Constanţa, Vrancea, Tulcea și Buzău pot face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire, la Spitalul Clinic de Urgenţă Suceava.

Programarea se face la numărul de telefon 0737.411.149, de luni până vineri, între orele 10.00-12.00.

Spitalul de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează proiectul “ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”. Proiectul este derulat în parteneriat cu Fundația Enable România și este cofinanțat din Fondul Social European.

Criterii pentru a beneficia de testare în cadrul programului ONCOFEM sunt: vârsta între 50 și 69 de ani; fără diagnostic confirmat de cancer mamar; fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar; nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni; adresa în unul din județele vizate de proiect.

Este necesară doar cartea de identitate, în original și copie, fără card de sănătate sau bilet de trimitere de la medicul de familie. Proiectul se derulează până în decembrie 2023.

Screening-ul cancerului de sân reprezintă testarea periodică la intervale regulate a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (50-69 de ani) pentru a depista timpuriu cancerul de sân, care astfel poate fi mai ușor de tratat.

În perioada martie 2021 - iulie 2023, în cadrul proiectului ONCOFEM au făcut mamografie 16.606 femei, mai bine de jumătate dintre acestea prezentându-se la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar (8.906). Unitatea, dotată cu mamograf digital, se deplasează în mediul rural din judeţele vizate de proiect, unde femeile nu au acces la servicii medicale, pentru efectuarea unei testări gratuite. Din totalul femeilor care au beneficiat de mamografie, 1.007 au fost invitate la investigaţii suplimentare (775 de ecografii şi 232 de biopsii). Doar 148 au s-au prezentat la puncţie, dintre care 105 au fost confirmate cu cancer de sân.

Informații suplimentare se pot găsi pe site-ul IRO, www.iroiasi.ro/proiecte/eu, şi pe pagina de Facebook a Institutului, https://facebook.IROIASI, unde se anunță săptămânal calendarul deplasărilor cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nova Apaserv: Se întrerupe furnizarea apei în mai multe localități!

astăzi, 13:03

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează  că, Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești are programate lucrări de  racordare la noua c...

De la neînțelegeri la bătaie, ce a pățit un botoșănean după ce și-a agresat soția!

astăzi, 12:31

Polițiștii din cadrul Poliției Botoșani au montat un dispozitiv electronic de monitorizare, unui bărbat de 52 de ani, ca urmare a săvârșirii de către acesta a infracțiunii de violență...

Afacerea din Botoșani care atrage turiști: ”Încă mai găsim mâini muncitoare, inimi calde și zâmbete sincere!” (Foto, Video)

astăzi, 12:03

”Am întâlnit acolo oameni tare, tare gospodari, care au cei mai amuzanți struți pe care i-am văzut vreodată”, spune Tabi, un sucevean ajuns în Ibăneștii Botoșanilo...