Bolile de tiroidă și de ficat se văd pe piele!

Culoarea pielii şi consistenţa se modifică în boli de ficat, în unele boli pulmonare, sau în afecțiunile tiroidei.

”În unele afecţiuni endocrine pielea poate să îşi schimbe consistenţa , gradul de hidratare, stratul lipidic sau să îşi schimbe culoarea. În afecţiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni “grasă”, la fel şi părul, în afecţiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată şi pergamentoasă, rece,  sau umedă şi caldă, în afecţiuni ale suprarenalelor şi hipofizei poate să îşi schimbe culoarea sau consistenţa, etc”, explică dermatologul Anca Zranca, conform Doctorul Zilei.

Piele uscată

Dacă pielea devine uscată şi apare senzaţia de mâncărime, poate fi o simplă alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folosiţi sau poate indica lipsa fierului din organism, afecţiuni ale tiroidei sau anemie. În cazul în care aveţi o iritaţie care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn că sunteţi prea stresat.

Palorea=boli de rinichi

Paloarea pielii, însoțită de mâncărimi, poate fi semnul unor boli de rinichi. „La cei cu insuficiență renală cronică apare un miros de uree prin piele și respirație.

Mâncărimile pielii apar tocmai din cauza cristalelor de uree care se elimină prin aceasta”, explica Loredana Pop, medic nefrolog. Părul uscat și fragil, dar și oboseala completează semnele care pot indica prezența insuficienței renale.

Bătături care nu se vindecă, indiciu al diabetului

Nevoia de a bea cinci-șase litri de lichide pe zi și cantitatea mare de urină eliminată în 24 de ore sunt semne ale diabetului zaharat, când valorile glicemiei sunt ridicate.

Tot la diabetici mai apar candidoze bucale sau vaginale, dar și infecții urinare care se vindecă greu. „Atunci când apar complicații ale diabetului, se observă leziuni tipice de eczemă la picioare.

De asemenea, din cauza pierderii unor substanțe la nivelul pielii, unele răni provocate de bătături ajung să se vindece foarte greu”, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat.

Afecțiunile tiroidei vă albesc timpuriu

Cei cu hipertiroidie sunt slabi, agitați, transpiră ușor, au ochii măriți, și au alopecie. „În cazul hipotiroidiei, pielea este uscată și palidă. În plus, bolnavul albește precoce și este lent în mișcări”, spune Luiza Vitan, endocrinolog.

Pilozitatea în exces și acneea pot indica alte afecțiuni endocrine, precum boala Cushing, cauzată de hiperactivitatea glandelor suprarenale, sau tulburări de ovare.

Palmele roșii anunță probleme cu ficatul

Hepatita acută se manifestă prin semne pseudogripale, precum dureri de mușchi, de oase, astenie sau lipsa poftei de mâncare. În plus, la hepatici, urina este foarte colorată, iar scaunele, decolorate.

„În hepatitele cronice apar steluțe vasculare pe piele, pete mici și roșii. Palmele sunt, de asemenea, roșii. Scăderea densității firelor de păr, accentuarea desenului venos, mai ales la nivelul abdomenului, și scăderea masei musculare indică tot hepatită cronică”, afirmă Doru Cristian Gavrilă, medic internist.

Riduri – afecţiune posibilă: osteoporoză

Ridurile faciale pot trăda osteoporoza, arată un studiu recent al cercetătorilor de la Şcoala de Medicină Yale. După ce au examinat 114 femei la menopauză, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, au ajuns la concluzia că femeile cu cele mai adânci riduri aveau cele mai fragile oase.

„Oasele şi pielea au ca element comun colagenul. Un nivel scăzut de colagen favorizează apariţia ridurilor şi deterioarea oaselor”, subliniază autorul studiului.

Înroşirea pielii – afecţiuni posibile: lupus, boli de inimă, menopauză

Roşeaţa pielii poate fi semn de lupus eritomatos, afecţiune care provoacă o iritaţie în formă de fluture pe obraji şi nas.

„Cei care suferă de boli cardiovasculare se confruntă cu roşeaţa pielii. Efectul este mai evident pe faţă, deoarece pielea este mai subţire şi vasele de sânge sunt mai apropiate”, explică dr.Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Schimbarea culorii pielii – afecţiuni posibile: bronşită, astm, icter

Boli respiratorii precum bronşita, enfizemul pot colora pielea în galben sau gri, deoarece nu există suficient oxigen în organism.

„Pielea gălbuie poate fi semn de icter, o afecţiune cauzată de acumularea în sânge a bilirubinei (pigmentul hemoglobinei, componentă a sângelui) sau alte afecţiuni hepatice, biliare, chiar cancer gastric”, adaugă dermatologul Clătici.

Buze uscate – afecţiuni posibile: anemie, diabet

Crăpăturile sau rănile la colţul gurii pot fi semnul unei anemii, cauzate de lipsa fierului în organism. Producţia de celule roşii încetineşte, iar rănile se vindecă mai greu. Alte cauze posibile pot fi diabetul sau infecţia locală cu candida.

Faţă umflată, pufoasă – afecţiuni posibile: hipertiroidie, oreion

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie consumată de organism) metabolismul este încetinit, ceea ce duce la îngrăşare, inclusiv la nivelul feţei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI