AVC silențios. Este posibil să ai un accident vascular cerebral și să nu știi?

Accidentul vascular cerebral poate afecta o persoana fara a o face constienta despre acest lucru. In general, existenta unui accident vascular cerebral este corelata cu afectarea capacitatii de a vorbi, amorteli sau chiar paralizii ale fetei sau ale corpului. Cu toate acestea, exista si forme asimptomatice de accident vascular. Formele silentioase se produc in acelasi mod ca accidentele vasculare ischemice, adica prin oprirea brusca a alimentarii cu sange a creierului. In acest mod creierul nu mai primeste oxigen, iar celulele sale sunt afectate.

Accidentul vascular cerebral silentios este greu de recunoscut, doarece intreruperea fluxului sanguin are loc intr-o zona a creierului care nu controleaza o functie vizibila precum vorbirea sau miscarea. Astfel, multe persoane nu afla niciodata ca au suferit un accident vascular cerebral sau afla prin investigatii imagistice realizate pentru alte afectiuni. La examinarea CT sau IRM, medicul poate observa zone mici ale tesutului cerebral ce au fost deteriorate.

Gravitatea accidentului vascular cerebral silentios

Se poate crede, in mod gresit, ca acest tip de AVC este inofensiv si nu produce daune semnificative, deoarece nu are manifestari. In general, accidentul vascular cerebral silentios afecteaza doar o zona mica a creierului. Totusi, daca numarul acestora creste, daunele se cumuleaza, iar simptomele neurologice nu vor inceta sa apara. De exemplu, o persoana care sufera acest lucru poate experimenta pierderi de memorie si tulburari de concentrare.

In plus, studiile au demonstrat ca existenta unor accidente vasculare cerebrale asimptomatice creste semnificativ riscul de producere in viitor a unui accident vascular cerebral simptomatic si mult mai grav. De asemenea, s-a constatat ca AVC silentios este destul de frecvent in randul populatiei cu o varsta inaintata. De exemplu, un studiu din 2003 a aratat ca o treime din persoanele de peste 70 de ani a avut cel putin un accident vascular cerebral asimptomatic.

In ultimii ani, cercetatorii au confirmat faptul ca existenta unui numar ridicat de astfel de leziuni la nivelul creierului creste semnificativ riscul de dementa vasculara sau dementa multi-infarct.

Simptomele acestei afectiuni sunt reprezentate de:

- tulburari de memorie;
- afectiuni emotionale, precum crize violente de ras si plans in momente neadecvate;
- tulburari de mers;
- dezorientare temporo-spatiala, chiar pierderea in locuri anterior cunoscute;
- dificultati in luarea deciziilor;
- pierderea controlului intestinal si vezical.
- diferentiere.

Accidentul vascular cerebral silentios difera de alte tipuri de accidente vasculare cerebrale, printre care si atacul ischemic tranzitor (AIT), accidentul vascular cerebral ischemic si cel hemoragic. Diferentierea se face pe baza urmatoarelor aspecte:

Accidentul vascular cerebral silentios

AVC silentios are drept cauze posibile: formarea de cheaguri de sange (trombi), hipertensiunea arteriala, ingustarea vaselor de sange, cresterea nivelului de colesterol si diabetul. Simptomatologia este absenta, dar daunele cerebrale sunt permanente si se pot cumula.

Atacul ischemic tranzitor

Atacul ischemic tranzitor are debut brusc, cu evolutie acuta si complet reversibila. Cauzele sale cuprind hipertensiunea arteriala, formarea de trombi, hipercolesterolemia si ingustarea arterelor. Manifestarile sale includ:

- dificultati de mers;
- cecitate monoculara (pierderea vederii la nivelul unui ochi) sau pierderea vederii in anumite zone din campul vizual;
- durere de cap brusca si severa;
- vertij;
- confuzie.

Continuarea pe sfatulmedicului.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciobotariu, dezamăgit după remiza cu Poli Iași: „Trebuia să închidem meciul. Nu ne ajută rezultatu!”

astăzi, 07:38

Tehnicianul de la Botoșani a fost deranjat de faptul că echipa lui nu a reușit să marcheze golul al doilea, după ce Chică-Roșă a deschis scorul. „Am fost destul de greoi. Nu ne ajută...

Dar tu cine esti? (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Sună soneria. Un bărbat deschide ușa și vede un schelet cu o agendă în mână, care-l întreabă: – Popescu Costel? – Da…. Dar tu cine esti? – Moartea....

Calendar ortodox, 26 noiembrie: Sfinţii Cuvioşi Alipie Stâlpnicul, Nicon şi Stelian Paflagonul

astăzi, 07:00

Sfântul Alipie Stâlpnicul (†640) a trăit în vremea împăratului Heraclie (610-641) fiind din cetatea Adrianopole a Paflagoniei. Din fragedă vârstă s-a arătat r...