Multe persoane s-au confruntat macar o data in viata cu problema mucegaiului. In afara faptului ca acesta este inestetic si greu de indepartat, este si periculos pentru sanatate.
"Mucegaiul din camera este destul de periculos pentru sanatatea adultilor si copiilor, chiar si o expunere de scurta durata la mucegai poate conduce la aparitia unor afectiuni grave, de aceea trebuie inlaturat cat mai repede cu putinta", a spus dr. Liliana Grigoriu, medic primar pneumolog Metropolitan Hospital, pentru Ziare.com.
Specialistul ne-a precizat ca in cazul copiilor situatia este si mai problematica, pentru ca sistemul lor imunitar "se afla intr-un proces de maturizare de la nastere pana la adolescenta" si "orice expunere la alergeni sau substante toxice interfereaza cu procesul normal de dezvoltare a sistemului imunitar si il perturba".
Ca si in cazul copiilor, in cazul femeilor insarcinata poate fi vorba despre un pericol mai mare, pentru ca si acestea prezinta o scadere a sistemului imunitar, fiind mai sensibile la dezvoltarea bolilor.
"Daca o femeie insarcinata este expusa mucegaiului si toxinelor din mucegai, ea poate dezvolta anumite boli care pot afecta dezvoltarea normala a fatului, putand merge pana la pierderea sarcinii sau nasterea unui fat mort", a mentionat medicul.
In functie de timpul de expunere la mucegai, putem ajunge sa suferim de diverse boli respiratorii, precum:
- astm bronsic;
- pneumonii;
- bronsite cu hiperreactivitate bronsica si tuse cronica;
- sinuzite;
- alergii cu congestie nazala;
- stranut;
- lacrimare si disconfort la nivelul ochilor;
- alergii la nivelul pielii;
- boli ale sistemului nervos cu tulburari de concentrare si atentie, dureri de cap, tulburari de memorie, astenie fizica.
"Mai pot aparea crampe musculare, dureri articulare, dureri abdominale, greata si varsaturi si, in situatii rare, chiar deces", a punctat dr. Liliana Grigoriu.
Si mai periculos este faptul ca uneori mucegaiul poate sa apara intr-un loc ascuns si riscam sa fim expusi fara sa ne dam seama. De aceea, trebuie sa stim ca mucegaiul se dezvolta acolo unde este umiditate.
"Peretii afectati sau zonele afectate capata culoare neagra. In camera se simte un miros neplacut. Cand nu este la vedere, putem banui ca exista daca avem anumite simptome cum ar fi dureri de cap, oboseala, iritatii si inflamatii la nivelul ochilor, senzatie de sufocare, tuse, stranut, febra", a precizat medicul.