Atenție la roșiile colorate artificial: Cum le deosebim de tomatele coapte fără chimicale!

Atenție la roșiile colorate artificial: Cum le deosebim de tomatele coapte fără chimicale!

   Foto: Agrointel.ro

Roșii forțate să se coacă prin aplicarea unor tehnologii care deși nu sunt interzise, afectează consumatorul în primul rând pentru că îl privează de a mânca o roșie gustoasă, coaptă natural. În al doilea rând, tratamentele chimice excesive pot cauza vărsături și indigestie, spun specialiștii.

Valeria Tudor, consilier tehnic în cadrul companiei Seminis, vorbește despre semnele care indică o roșie coaptă prea devreme și nenatural. ”O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovada că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D (un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor – n.r.). Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează”, explică Valeria Tudor pentru Digi24.ro.

Mai mult, dacă la interiorul roșiei, lichidul este vâscos, iar alveolele în care se află semințele sunt dispuse neuniform sunt semne ale tratamentului chimic excesiv ce poate cauza vărsături și indigestie.

Polenizarea cu chimicale se face direct pe floarea roșiei, în lipsa bondarilor. În plus, unii producători aplică și substanțe de coacere sau înroșire rapidă a legumei.

Motivele pentru care legumicultorii români au apelat la substanțele chimice pentru a grăbi înroșirea tomatelor țin de prețul mai bun din această perioadă, dar și de faptul că au vrut să se asigure că se încadrează în perioada de valorificare pentru accesarea ajutorului de minimis. Perioadă pe care, însă, Guvernul a anunțat că o va prelungi!

Nu toți producătorii au apelat însă la substanțe chimice. Alții au cheltuit bani mulți încălzind solariile pentru a ajuta tomatele să se dezvolte. ”Vremea a fost mai capricioasă, cu ploi, frig, și a trebuit să facem focuri ca să ne încadrăm în ajutorul de minimis oferit de Guvern”, a spus Dorin Moise, legumicultor.

În prezent, pe piața românească se cultivă hibrizi olandezi de tomate în proporție de 90%. Circa 10% sunt soiuri și hibrizi românești, care însă nu sunt îndeajuns de productivi pentru a satisface cererea de piață.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI