Asistente și infirmiere de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani protestează după „pensionările forțate”

Asistente și infirmiere de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani protestează după „pensionările forțate”

Circa 20 de angajați ai Spitalului Județean „Mavromati” de la Botoșani au protestat, luni, și au intrat în Palatul Administrativ, unde au mers la cabinetul președintelui Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, căruia s-au plâns că au fost pensionați forțat.

Liderul de sindicat de la Spitalul Județean, Elena Temciuc, a declarat că aceste concedieri au început din decembrie 2019 cu 22 de angajați, iar de la 1 martie, au fost disponibilzați alți 50, urmând ca numărul de persoane care vor fi trimise forțat la pensie să crească în perioada următoare.

De altfel, asistentele și infirmierele care au fost astăzi la Palatul Administrativ privesc aceste pensionari forțate ca pe o măsură de disponibilizare, chiar dacă acesta vin ca urmare a ordonanței care interzice cumulul pensiei cu salariu. Un act normativ respins de altfel de CCR fiind considerat neconstituțional, dar care nu a împiedicat conducerea unității să recurgă la „o pensionare în masă”.

Liderul de sindicat declara ca este în beneficiul conducerii să „disponibilizeze” aceste persoane, întrucât, în locul unui singur om, vor fi aduși trei debutanți cu salariu de începător.

„Acest drept de a acumula pensia cu salariul este conferit de lege. Niciun salariat nu a făcut acest lucru în mod abuziv sau ilegal. Legea le-a permis acest lucru. Asistentul medical are dreptul până la 65 de ani să îşi desfăşoare activitatea, dar, în acelaşi timp, pe stagiul minim de cotizare şi pe vârsta standard de pensionare au dreptul să primească şi pensie. Aceşti angajaţi erau în pensie, dar niciunul nu a împlinit vârsta de 65 de ani", a declarat Elena Temciuc, la întâlnirea cu preşedintele Consiliului Judeţean.

Președintele Consiliului Județean, Costică Macaleţi, le-a cerut însă protestatarilor să se adreseze managerul spitalului, Livia Mihalache, precizând, însă, că se va implica și el în această problemă.

Reglementările nu sunt în regulă. Am şi eu cazuri la Consiliul Judeţean, când doamne care trebuiau să iasă la pensie mi-au prezentat cererea că vor să mai rămână şi le-am acordat această şansă. Acelaşi lucru se întâmplă şi la dumneavoastră. Legat de tineri, trebuie să le dăm şi lor de muncă şi nu îmi place că cei tineri nu ar trebui să-şi găsească locul", a replicat Macaleţi.

O discuție furtunoasă are loc, la ora scrierii prezentei, între protestatari și conducerea unității spitalicești, însă cu ușile închise.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
247

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
306

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
691

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...