Arafat: În momentul în care mi se spune, da, e rândul să te vaccinezi, eu mă vaccinez

Arafat: În momentul în care mi se spune, da, e rândul să te vaccinezi, eu mă vaccinez

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat că vaccinul împotriva COVID-19 se va administra de două ori şi că ar putea avea câteva efecte secundare, dar de scurtă durată. Arafat a declarat că va face acest vaccin pentru a se proteja pe el şi pe apropiaţii săi.

"Vă spun, personal, pentru mine, în momentul în care mi se spune, da, e rândul să te vaccinezi, eu mă vaccinez. Pentru că nu ştiu că asta este soluţia, să nu trec eu sau alţii din jurul meu printr-o problemă care pune viaţa în pericol şi nu numai. Îţi afectează viaţa pe o durată lungă, încă nu ştim care este durata de impact a virusului asupra corpului. Până acum vedem că are un impact de lungă durată. Dacă va dispărea acest impact sau nu, încă e prea devreme să spunem. Încă sunt oameni la un an de la infecţie cu sechele pulmonare şi cu sechele generale după infecţie, oameni care au trecut mai uşor prin infecţie", a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

"După injecţie, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului respectiv. Mai trebuie inclusiv o injecţie de rapel la unele din vaccinuri. Mai trebuie, peste două luni, să faci o a doua injecţie pe care dacă nu o faci, prima injecţie devine ineficientă. Nu este suficient să fim 1.000 sau 2.000 vaccinaţi. În mod normal, ca să ai un efect real de a întrerupe lanţul de răspândire, trebuie să ajungi vaccinezi între 60 şi 70% din populaţie. Şi acest lucru este clar că va dura şi nu va dura numai la noi, ci va dura în toată lumea. Ce faci prin vaccinare? În primul rând este că te protejezi şi protejezi şi pe ceilalţi din jurul tău. Asta este cert. Cu cât se vaccinează mai mulţi (...) cu cât prevenirea răspândirii şi revenirea la o stare cvasi-normală să zicem este mai rapidă", a mai adăugat Raed Arafat, la Digi24, luni seară.

Raed Arafat a admis și faptul că acest vaccin ar putea avea, în cazul unora, şi efecte adverse, dar a precizat că vor fi de scurtă durată.

"Deci asta este ce acum avem în faţa noastră. Normal, pot fi, şi colegii specialişti pot explica, anumite efecte secundare obişnuite care trec, nu va fi nicio problemă cu ele. Astea toate vor fi explicate. Dar niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare şi nu vorbim de probleme majore aici. Dar fiecare vaccin va fi explicat, lucrurile vor fi foarte transparente", a mai declarat Arafat.

 

Spune-ne opinia ta