Angajații din sistemul sanitar continuă seria protestelor declanșate în urmă cu două luni. Astfel, miercuri va avea loc un nou miting național, în Piața Victoriei, din București, începând cu ora 11:00, anunță Federația „Solidaritatea Sanitară”. De la Botoșani, în această noapte, 85 de angajați ai Spitalului Județean „Mavromati” vor pleca cu autocarul către capitala României, pentru a-și susține drepturile.
La protest, din întreaga țară, și-au anunțat participarea peste 5.000 de angajați, care luptă împotriva indiferenței Guvernului față de situația celor care au grijă de sănătatea cetățenilor.
Potrivit sursei citate, revendicările susținute de protestatari au ca scop obținerea unor drepturi de natură salarială și introducerea unor măsuri de reformă în desfășurarea activității angajaților din Sănătate. Solicitările de natură salarială sunt ivite pe fondul unei reduceri dramatice a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariului) din cauza inflației, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unități. Ele vizează în special drepturi fundamentale, prevăzute în actuala lege a salarizării, de care angajații sunt lipsiți în mod abuziv.
Totodată, protestatarii mai pun pe foaie și „Ordonanța amăgirilor” (OUG nr. 63/2023), despre care spun că există, însă efectele nu sunt vizibile.
„Ea este, în egală măsură, o mostră de indiferență și incompetență, constituind un adevărat afront la adresa profesioniștilor din Sănătate. Acest act normativ furnizează o dovadă în plus că Guvernul nu a luat cu adevărat în considerare așteptările legitime ale angajaților din Sănătate, refuzând să le rezolve problemele prin negociere cu organizația care-i reprezintă în cadrul protestelor”, spun protestatarii.
Protestul de mâine este doar un pas mai aproape de decizia declanșării grevei generale în sistemul sanitar.
„Atenționăm Guvernul că protestul organizat mâine, miercuri, 12 iulie, în Piața Victoriei, face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate. (...)”, precizează reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Pe lângă această formă de protest urmează să aibă loc demisia medicilor din gărzile suplimentare și refuzul angajaților care participă la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității de a mai efectua tura.
„Acestor forme de exprimare a nemulțumirii le vom adăuga alte forme de protest”, mai spun sindicaliștii.