Fenomenul este in stransa legatura cu utilizarea antibioticelor, iar un studiu recent plaseaza Romania pe locul al doilea in topul consumatorilor de antibiotice din Europa, dupa Grecia.Abuzul de antibiotice va duce, in curand, la imposibilitatea de a mai trata chiar si infectii banale, ne spune sfatulmedicului.ro.
Antibioticele reprezinta medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv si, in general, la nivelul intregului organism.
Tratamentul cu antibiotice este administrat cu scopul distrugerii bacteriilor nocive ce ataca corpul, insa, din cauza modului in care actioneaza, acestea afecteaza intreg spectrul de bacterii prezente in organism.
Efectele consumului de antibiotice
De aceea, se pot distinge o serie de efecte negative produse de consumul in exces de antibiotice:
- Probleme digestive. Dezechilibrul la nivelul bacteriilor saprofite aflate in stomac provocat de consumul de antibiotice duce la inflamatii ale intestinului. Organismul isi pierde abilitatea de a retine apa si nutrientii necesari, iar pacientul este supus deshidratarii cronice.
- Candidoza. In cazul femeilor, tratamentul cu antibiotice poate actiona asupra florei vaginale, provocand cresterea si dezvoltarea micozei Candida, prezenta in mod natural, in stare latenta, in organism. Antibioticele pot favoriza si agrava candidozele.
- Afectiuni respiratorii. Peretii plamanilor pot fi afectati de consumul constant de antibiotice, fapt care poate duce la probleme respiratorii. Studiile clinice arata ca administrarea repetata de antibiotice in copilarie si mai ales la copii sub 2 ani, creste sensibil riscul imbolnavirii de astm, dar si al aparitiei alergiilor sau sinuzitelor cronice.
- Afectiuni ale rinichilor. Consumul ridicat de antibiotice creste riscul instalarii insuficientei renale si a pietrelor la rinichi. Substantele nocive se depun in cantitati mari la nivelul tractului urinar, crescand expunerea in fata pericolului unei noi infectii.
- Fluoroza. Utilizarea anumitor tipuri de antibiotice la bebelusii de 3 pana la 6 luni dubleaza riscul de a dezvolta mai tarziu fluoroza la nivelul incisivilor. Fluoroza reprezinta aparitia unor pete de culoare alb-galbuie pe smaltul dintilor, pete care sunt ireversibile.
Romania, pe un loc fruntas la consumul exagerat de antibiotice
Peste 25.000 de oameni mor anual in Europa din cauza infectiilor produse de bacteriile rezistente la antibiotice, arata datele prezentate recent de Ministerul Sanatatii. Fenomenul este raspandit si in Romania, unde 90% dintre antibiotice sunt sunt consumate in afara spitalului.
Cu cat se folosesc mai multe antibiotice, cu atat riscul de aparitie al unor germeni rezistenti la diferite tratamente este mai mare, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar statisticile arata ca, intre 2012-2014, peste 600.000 de romani luau, zilnic, antibiotic.
Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana la consumul de antibiotice, insa la capitolul rezistenta, pe unii germeni, tara noastra se afla pe primul loc in Uniune.