Medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie a Maternității din Botoșani, trage un semnal de alarmă cu privire la vaccinarea nou-născuților. Cadrul medical spune că mulți părinți refuză să își vaccineze copiii, invocând motive religioase sau temeri cauzate de anumite alergii pe care le-au întâlnit la ceilalți copii.
Zaboloteanu spune că, la naștere, se efectuează două vaccinuri. Acestea sunt vaccinul antihepatic B și vaccinul BCG, împotriva tuberculozei. De la începutul acestui an, 25 de bebeluși nu am primit aceste vaccinuri, deoarece părinții nu și-au dat acordul.
„Se efectuează două vaccinuri la naștere: vaccinul antihepatitic B și vaccinul BCG. Din totalul de nașteri din anul 2023, 25 de aparținători ai copiilor nou născuți au refuzat vaccinarea. Fiecare părinte trebuie să înțeleagă că nu se administrează copilului nimic, niciun vaccin, niciun tratament sau vreo investigație fără să i se ceară acordul”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medicul șef al Secției de Neonatologie a Maternității din Botoșani.
Cadrul medical spune că unii părinți sunt foarte speriați când aud de vaccinarea nou-născuților.
„Am dori ca cei care refuză să o facă conștient. Vaccinarea BCG protejează copilul în primii 10 ani de viață. Nu va proteja împotriva bolii, riscul să facă tuberculoză pulmonară există în continuare la fel ca la populația generală, dar va proteja exact de efectele maxime ale bolii. Vaccinul elimină riscul apariției de complicații în cazul acestei boli”, a completat dr. Carmen Zaboloteanu.
Dr. Carmen Zaboloteanu: „Părinții refuză pentru că sunt neinformați (...) Mai vin cu motive religioase”
Medicul botoșănean spune că urmările nevaccinării pot fi foarte grave. Chiar și așa, pe ei nu îi deranjează că părinții refuză, ci faptul că nu o fac din surse sigure.
Mai grav decât atât este faptul că sunt și persoane în sistemul sanitar care nu sunt foarte bine informate cu privire la acest aspect.
„Părinții refuză pentru că sunt neinformați. Mai vin din motive religioase, acesta fiind și cel mai mare procent al părinților care refuză din acest motiv. Pentru că așa au fost învățați. Unii asociază vaccinarea cu alte alergii ale copilului. Dacă acasă au alți copii care au fost vaccinați și au dezvoltat o alergie ulterior, consideră că de la vaccin este. Ei ar trebui să se informeze din surse sigure. Din păcate, sunt și persoane în sistemul medical care nu sunt foarte bine informate în legătură cu vaccinarea și își asumă un mare risc. Urmările pot fi foarte grave. Dacă se refuză este ok, noi nu avem nimic împotrivă, dar să fie din surse informate”, a completat dr. Carmen Zaboloteanu.