Aparat de peste 3 milioane de lei pentru pacienții botoșăneni, până acum mergeau la Iași sau Suceava! (Video)

Anunțul a fost făcut de către managerul celui mai mare spital din județul Botoșani.

Este vorba despre un aparat de imunohistochimie, care va fi achiziționat de Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani cu bani de la Guvernul României.

Aparatul este în valoare este 3.537.490 de lei și va deservi Serviciul de Anatomie Patologică din cadrul unității sanitare.

Spitalul Județean de Urgență Mavromati a câștigat acest proiect, urmând a se realiza finanțarea și încheierea contractului pentru un aparat de imunohistochimie”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

Un astfel de aparat nu există în momentul de față în județul Botoșani, motiv pentru care pacienții sunt dirijați către Iași sau Suceava.

Am primit detalii de la specialiști în sensul că acest aparat modern prin dotarea Serviciului de Anatomie Patologică ajută la punerea unui diagnostic precis, este unic la nivelul județului Botoșani. Până acum pacienții erau dirijați către Iași și Suceava”, a adăugat Corneliu Prepeliță.

Testele imunohistochimice (IHC) sunt folosite pentru identificarea celulelor specifice tumorilor benigne sau maligne. Aceste teste de laborator oferă informații esențiale despre localizarea și extensia cancerului, fiind deosebit de utile pentru stabilirea tratamentului personalizat.

Testele IHC se efectuează pe țesuturi prelevate prin biopsie. Biopsia reprezintă recoltarea unui fragment de țesut din corpul uman pentru a fi examinat cu ajutorul microscopului, în vederea unui diagnostic de acuratețe. Investigațiile IHC pot fi efectuate atât din biopsiile incizionale (sunt prelevate fragmente mici din leziune, are valoare diagnostică), cât și din biopsiile excizionale (presupune îndepărtarea întregii tumori, are valoare diagnostică și curativă).

Scopul testelor IHC este de a identifica molecule specifice, cunoscute sub numele de markeri tumorali celulari. Prin identificarea markerilor din celulele tumorale, imunohistochimia permite diagnosticul și clasificarea tumorilor, în special al tumorilor cu origine necunoscută, aspecte esențiale pentru terapia și aprecierea prognosticului pacienților.

De asemenea, imunohistochimia permite o mai bună cunoaștere a răspunsului organismului la tratament, precum chimioterapia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Proiect retras de pe ordinea de zi la CJ, în temă și „afacerea cu buletine false”! (Video)

Thursday, 28 November 2024

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare aferente lunii noiembrie a Consiliului Județean Botoșani a fost un proiect ce prevede „modificarea arondării unor unități administrativ teritoriale la...

Aleșii locali au votat: Revelion în stradă de 185.000 de lei pentru botoșăneni! (Foto, Video)

Thursday, 28 November 2024

Consilierii locali ai Primăriei Municipiului Botoșani s-au întrunit, joi, în ședința ordinară aferentă lunii noiembrie. De votul aleșilor a trecut și proiectul ce prevede organizarea even...

Depunere de jurământ în plenul Consiliului Județean Botoșani! (Foto, Video)

Thursday, 28 November 2024

În plenul ședinței a avut loc și o depunere de jurământ. Este vorba despre Silvia Diaconu, care a depus jurământul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Bo...