Anunț pentru botoșăneni: Unde pot lăsa cetățenii medicamentele expirate? (video)

Înainte pastilele puteau fi duse în farmacii, însă legislația în vigoare nu mai prevede acest lucru.

Medicamentele expirate și nefolosite pot fi depuse la depozitul central de colectare a deșeurilor periculoase din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, informează reprezentanții unității sanitare.

Conform Legii 95/2006, cetățenii care aveau pastile expirate puteau să le ducă în farmacii, însă acestea nu erau obligate să le primească. Multe dintre farmacii nu le primeau, deoarece procedura de eliminare a acestora era dificilă, dar și costisitoare.

 

Astfel, în 2023 a fost promulgată Legea 269 din 10 octombrie 2023, care completează Legea 95 din 2006.

Conform Legii 269 din 10 octombrie 2023, care completează Legea 95 din 2006 se referă la acele deșeuri medicale: medicamente expirate, recipiente care au conținut antibiotice, recipiente de medicamente din care nu s-a utilizat tot conținutul, substanțe de soluții perfuzabile, care nu au fost contaminate cu produse biologice provenite de la populație”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Programul de primire a deșeurilor medicale este de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 12:00. Cetățenii se vor prezenta la locația din strada Marchian, la spațiul central de depozitare a deșeurilor periculoase. Intrarea se poate face pe poarta 2 dinspre strada Transilvaniei, unde este și Biserica „Vovidenia”.

Deci, populația care are medicamente expirate le poate depune la sediul Spitalului, la depozitul central de colectare a deșeurilor infecțioase. Se prezintă cu medicamentele expirate și cu buletinul, fără să plătească”, a completat Ioan Asaftei.

Medicamentele expirate și cele neutilizate sunt socotite deșeuri periculoase, deoarece ele pot polua apa și solul cu substanțele conținute, iar reziduurile farmaceutice pot ajunge, prin intermediul hranei, în organismul uman.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute mai sus de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit noilor reglementări, pe prospectul medicamentelor trebuie să se regăsească următoarea mențiune: MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Peste 20.000 de botoșăneni nu au acces la medic, primari acuzați de dezinteres! (Video)

Friday, 18 April 2025

Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie. Cetățenii din opt comune nu au acces la medic de ani buni, iar alții s-au trezit de pe o zi pe alta că le-a plecat medic...

Medicii din Botoșani fac apel la echilibru și ponderabilitate înainte de sărbători: „Ar trebui să îți urmezi instinctul și să mergi la medic” (Video)

Friday, 18 April 2025

Urmează o perioadă încărcată pentru sistemul de urgență a unităților medicale. În fiecare an, la fiecare sărbătoare, zeci de botoșăneni ajung la urgențe fie că au mânca...

Medic de familie, agresat de un primar din Botoșani. A intrat noaptea peste el și l-a dat afară! (Video)

Thursday, 17 April 2025

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din urmă cu două zile s-au discutat mai multe probleme pe care medicii de familie le întâmpină în județul Botoșani. Pe l&...