Anunț pentru botoșăneni: Unde pot lăsa cetățenii medicamentele expirate? (video)

Înainte pastilele puteau fi duse în farmacii, însă legislația în vigoare nu mai prevede acest lucru.

Anunț pentru botoșăneni: Unde pot lăsa cetățenii medicamentele expirate? (video)

Medicamentele expirate și nefolosite pot fi depuse la depozitul central de colectare a deșeurilor periculoase din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, informează reprezentanții unității sanitare.

Conform Legii 95/2006, cetățenii care aveau pastile expirate puteau să le ducă în farmacii, însă acestea nu erau obligate să le primească. Multe dintre farmacii nu le primeau, deoarece procedura de eliminare a acestora era dificilă, dar și costisitoare.

Astfel, în 2023 a fost promulgată Legea 269 din 10 octombrie 2023, care completează Legea 95 din 2006.

Conform Legii 269 din 10 octombrie 2023, care completează Legea 95 din 2006 se referă la acele deșeuri medicale: medicamente expirate, recipiente care au conținut antibiotice, recipiente de medicamente din care nu s-a utilizat tot conținutul, substanțe de soluții perfuzabile, care nu au fost contaminate cu produse biologice provenite de la populație”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Programul de primire a deșeurilor medicale este de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 12:00. Cetățenii se vor prezenta la locația din strada Marchian, la spațiul central de depozitare a deșeurilor periculoase. Intrarea se poate face pe poarta 2 dinspre strada Transilvaniei, unde este și Biserica „Vovidenia”.

Deci, populația care are medicamente expirate le poate depune la sediul Spitalului, la depozitul central de colectare a deșeurilor infecțioase. Se prezintă cu medicamentele expirate și cu buletinul, fără să plătească”, a completat Ioan Asaftei.

Medicamentele expirate și cele neutilizate sunt socotite deșeuri periculoase, deoarece ele pot polua apa și solul cu substanțele conținute, iar reziduurile farmaceutice pot ajunge, prin intermediul hranei, în organismul uman.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute mai sus de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit noilor reglementări, pe prospectul medicamentelor trebuie să se regăsească următoarea mențiune: MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
860

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1345

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
560

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...