Anunț pentru botoșăneni: Unde pot lăsa cetățenii medicamentele expirate? (video)

Înainte pastilele puteau fi duse în farmacii, însă legislația în vigoare nu mai prevede acest lucru.

Anunț pentru botoșăneni: Unde pot lăsa cetățenii medicamentele expirate? (video)

Medicamentele expirate și nefolosite pot fi depuse la depozitul central de colectare a deșeurilor periculoase din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, informează reprezentanții unității sanitare.

Conform Legii 95/2006, cetățenii care aveau pastile expirate puteau să le ducă în farmacii, însă acestea nu erau obligate să le primească. Multe dintre farmacii nu le primeau, deoarece procedura de eliminare a acestora era dificilă, dar și costisitoare.

Astfel, în 2023 a fost promulgată Legea 269 din 10 octombrie 2023, care completează Legea 95 din 2006.

Conform Legii 269 din 10 octombrie 2023, care completează Legea 95 din 2006 se referă la acele deșeuri medicale: medicamente expirate, recipiente care au conținut antibiotice, recipiente de medicamente din care nu s-a utilizat tot conținutul, substanțe de soluții perfuzabile, care nu au fost contaminate cu produse biologice provenite de la populație”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Programul de primire a deșeurilor medicale este de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 12:00. Cetățenii se vor prezenta la locația din strada Marchian, la spațiul central de depozitare a deșeurilor periculoase. Intrarea se poate face pe poarta 2 dinspre strada Transilvaniei, unde este și Biserica „Vovidenia”.

Deci, populația care are medicamente expirate le poate depune la sediul Spitalului, la depozitul central de colectare a deșeurilor infecțioase. Se prezintă cu medicamentele expirate și cu buletinul, fără să plătească”, a completat Ioan Asaftei.

Medicamentele expirate și cele neutilizate sunt socotite deșeuri periculoase, deoarece ele pot polua apa și solul cu substanțele conținute, iar reziduurile farmaceutice pot ajunge, prin intermediul hranei, în organismul uman.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute mai sus de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit noilor reglementări, pe prospectul medicamentelor trebuie să se regăsească următoarea mențiune: MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Sigla-simbol a orașului Botoșani a fost spartă! Șeful Poliției Locale: „Le-am cerut să fie în permanență în patrulare!” (foto)

astăzi, 07:10
1447

La mai puțin de patru luni de la amplasarea în Centrul Istoric al municipiului reședință de județ, sigla cu numele orașului Botoșani a fost spartă.Mai exact, după cum se vede și &i...

Casa socială „Sfânta Irina” a Parohiei Pacea a fost sfințită în prezența lui Nichifor Botoșăneanul și a unui sobor de preoți și diaconi! (foto, video)

Duminică, 26 Mai 2024
700

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a fost prezent la Botoșani pentru a oficia slujba de sfințire a Casei Sociale „Sfânta Irina”.De la ora 07:00 a fost oficiată Sl...

Ce spune șefa AJOFM Botoșani despre concedierile de la Artsana! (video)

Miercuri, 22 Mai 2024
6425

Fabrica din municipiul Botoşani şi-a anunţat intenţia de a concedia peste 360 de salariaţi. Acest subiect a fost punctat și de către Valeriu Iftime în cadrul conferinței intitulate &bdqu...