Anunț pentru botoșăneni: Unde pot lăsa cetățenii medicamentele expirate? (video)

Înainte pastilele puteau fi duse în farmacii, însă legislația în vigoare nu mai prevede acest lucru.

Medicamentele expirate și nefolosite pot fi depuse la depozitul central de colectare a deșeurilor periculoase din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, informează reprezentanții unității sanitare.

Conform Legii 95/2006, cetățenii care aveau pastile expirate puteau să le ducă în farmacii, însă acestea nu erau obligate să le primească. Multe dintre farmacii nu le primeau, deoarece procedura de eliminare a acestora era dificilă, dar și costisitoare.

Astfel, în 2023 a fost promulgată Legea 269 din 10 octombrie 2023, care completează Legea 95 din 2006.

Conform Legii 269 din 10 octombrie 2023, care completează Legea 95 din 2006 se referă la acele deșeuri medicale: medicamente expirate, recipiente care au conținut antibiotice, recipiente de medicamente din care nu s-a utilizat tot conținutul, substanțe de soluții perfuzabile, care nu au fost contaminate cu produse biologice provenite de la populație”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Programul de primire a deșeurilor medicale este de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 12:00. Cetățenii se vor prezenta la locația din strada Marchian, la spațiul central de depozitare a deșeurilor periculoase. Intrarea se poate face pe poarta 2 dinspre strada Transilvaniei, unde este și Biserica „Vovidenia”.

Deci, populația care are medicamente expirate le poate depune la sediul Spitalului, la depozitul central de colectare a deșeurilor infecțioase. Se prezintă cu medicamentele expirate și cu buletinul, fără să plătească”, a completat Ioan Asaftei.

Medicamentele expirate și cele neutilizate sunt socotite deșeuri periculoase, deoarece ele pot polua apa și solul cu substanțele conținute, iar reziduurile farmaceutice pot ajunge, prin intermediul hranei, în organismul uman.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute mai sus de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit noilor reglementări, pe prospectul medicamentelor trebuie să se regăsească următoarea mențiune: MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Fără Târg de Crăciun la Botoșani, ne vom bucura doar de „instalații diferite”! (Galerie Foto)

Saturday, 16 November 2024

În acest an botoșănenii nu vor avea parte de Târgul de Crăciun, ci doar de niște „instalații diferite”, după cum anunță municipalitatea. Asta în condițiile &icir...

Primele contre în ședința CJ din mandatul lui Iftime. Consilier: „Spre deosebire de alții eu mai și citesc” (Foto, Video)

Friday, 15 November 2024

Vineri dimineață, consilierii județeni s-au întrunit în cadrul unei ședințe extraordinare convocate de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani. Ședința a avut ...

PSD pierde un om în Consiliul Local la Botoșani!

Friday, 15 November 2024

Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pierde un om în Consiliul Local al Primăriei Municipiului Botoșani. Este vorba despre alesul Mircea Magdalena, care a depus jurăm&a...