Anticorpii monoclonali, ineficienți în fața noilor variante de Coronavirus

Anticorpii monoclonali, ineficienți în fața noilor variante de Coronavirus

Tratamentele pe bază de anticorpi monoclonali s-au dovedit ineficiente în faţa noilor variante dominante ale SARS-CoV-2, a avertizat, vineri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), scrie Agerpres.

Numeroasele tratamente pe bază de anticorpi monoclonali, administrate în spitale pe cale injectabilă sau prin perfuzii şi care ţintesc proteina spike a virusului SARS-CoV-2, au contribuit la gestionarea celor mai severe perioade ale pandemiei.

Însă, potrivit EMA, acestea „nu mai par la fel de eficiente în faţa noilor variante'' ale virusului.

Testele de laborator au demonstrat că tratamentele bazate pe anticorpi monoclonali s-au dovedit „mai puţin eficiente în contextul variantelor Omicron BA.4.6, BA.2.75.2 şi XBB'', a subliniat într-un comunicat agenţia europeană cu sediul la Amsterdam.

„Totodată, ele nu mai reuşesc să neutralizeze într-o manieră semnificativă (variantele) BQ.1 şi BQ.1.1, care urmează să devină tulpini dominante pe teritoriul Uniunii Europene în decursul săptămânilor viitoare'', au precizat reprezentanţii EMA.

Principalele tratamente pe bază de anticorpi sunt Evusheld - produs de AstraZeneca -, Ronapreve - produs de Roche - şi Xevudy - produs de laboratoarele GSK şi Vir.

Tratamente antivirale precum Paxlovid, produs de laboratoarele Pfizer, ar trebui în schimb să rămână eficace, preconizează EMA.

Anticorpii monoclonali au reuşit într-o primă etapă să reducă cu 80% riscul de spitalizare şi de deces, dar au devenit mai puţin eficienţi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 a dezvoltat mutaţii.

OMS a recomandat în septembrie sistarea utilizării Xevudy şi a Ronapreve, estimând că nu mai sunt eficiente în faţa noilor variante ale virusului.

EMA a autorizat în septembrie şi octombrie administrarea vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna împotriva variantelor BA.4 şi BA.5 persoanelor care au primi deja o primă doză.

Agenţia europeană a precizat marţi că cele două vaccinuri vor putea fi de acum înainte ''folosite pentru primovaccinare''.

Deşi variantele precedente Alpha şi Delta au dispărut în cele din urmă, Omicron şi subvariantele sale au dominat tot anul 2022 şi se estimează că vor continua să se răspândească şi în 2023.

Subvariantele BA.4 şi BA.5 au contribuit în principal la o creştere a numărului de cazuri noi de COVID-19 în Europa şi în Statele Unite pe parcursul ultimelor luni.

Toate tipurile de Omicron au tendinţa de a declanşa o evoluţie mai lentă a bolii, întrucât virusul se instalează mai puţin la nivelul plămânilor şi mai mult în căile aeriene superioare, provocând simptome precum febră, oboseală şi pierderea mirosului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
107

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
63

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
67

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...