Angajații CNAS sistează plățile către spitale și furnizori, sunt afectați și pacienții!

Protestatarii sunt nemulțumiți că doleanțele lor legate de salarizarea insuficientă sunt ignorate. Un milion de bolnavi ar putea fi afectați de această decizie!

Angajații CNAS sistează plățile către spitale și furnizori, sunt afectați și pacienții!

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate opresc plăţile către spitale şi către furnizorii de servicii. Ei sunt nemulţumiţi că autoritățile nu vin cu soluții pentru revendicările lor.

Sindicaliștii din toate casele de asigurări de sănătate din țară, inclusiv la Botoșani, protestează de 10 zile și reclamă că au salarii prea mici și un volum mare de muncă. Decizia angajaţilor CNAS de a sista plățile ar putea afecta un milion de bolnavi, atrag atenția reprezentanții asociațiilor care apără drepturile pacienților.

Decizia de a sista plățile către spitale și furnizorii de servicii medicale vine după 10 zile de protest, timp în care angajații din casele de asigurări de sănătate au reclamat salariile mici, volumul mare de muncă și au cerut ca legea care ar fi rezolvat aceste probleme să fie repusă în dezbaterea Parlamentului, pentru vot.

"Angajaţii din toate spitalele din România se vor duce la bancomate şi vor vedea cum cardurile lor nu au fost alimentate pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată. (...) Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci, întregul sistem va fi afectat”, declara pe 9 noiembrie Dumitru Costin, preşedinte BNS.

Reprezentanţii pacienţilor susţin că decizia sindicaliştilor din CNAS va avea consecinţe dramatice asupra suferinzilor.

"Sunt afectaţi aproape un milion de pacienţi. În fiecare lună, un milion de pacienţi trebuie să beneficieze de servicii medicale. E vorba şi de îngrijire la domiciliu, este vorba de îngrijirea spitalicească", a precizat Vasile Barbu, președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.

Protestul angajaţilor CNAS îi va afecta şi pe medicii de familie, care nu-şi vor mai putea plăti angajaţii.

"Această măsură înseamnă că noi nu ne vom primi contravaloarea serviciilor medicale pe care deja le-am facturat pentru luna octombrie. (...) Noi avem angajaţi la noi, asistenţii, femeia de serviciu şi e clar că nu vor fi plătite la timp taxele pentru salarii. (...) E vorba de întârzierea plăţilor nu doar la taxele pe salarii, dar şi la salariu după aceea", a declarat Sandra Alexiu, președinte Asociaţia Medicilor de Familie București-Ilfov.

Sindicaliștii au anunțat că pe durata protestului vor fi rezolvate doar urgențele.

Conducerea Casei Naţionale de Sănătate a precizat că negociază în continuare cu reprezentanții angajaților pentru rezolvarea crizei, anunță Stirile TVR.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
755

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
72

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
296

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...