Anchetă a DSP Iași la Botoșani. Toate secțiile „Mavromati” și spitalul din Dorohoi, controlate. Raportul va fi trimis Ministerului Sănătății

Anchetă a DSP Iași la Botoșani. Toate secțiile „Mavromati” și spitalul din Dorohoi, controlate. Raportul va fi trimis Ministerului Sănătății

Unitățile sanitare din municipiile Botoșani și Dorohoi au fost verificate, săptămâna trecută, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași. Acțiunile de control au vizat fiecare aspect spitalicesc implicat în contextul pandemiei de coronavirus, de la personal medical infectat, la circuite, documente și repartiție a pacienților.

Potrivit unor surse medicale, controlul a fost unul „la sânge”, vizând întreaga activitate din toate secțiile Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” și Spitalul Municipal din Dorohoi, adică cele două instituții de sănătate din județ grav afectate de COVID. Verificările au început lunea trecută, finalizându-se joi, iar concluziile DSP Iași vor fi trimise Ministerului Sănătății.

Echipa ieșeană a fost asistată de personal din cadrul Direcției de Sănătate Publică din Botoșani. Verificările survin pe fondul declanșării anterioare a unei anchete, potrivit șefei DSP Botoșani.

„Inspecția era programată cu câteva zile înainte. Echipa a venit pe baza unei anchete anterioare, declanșată înainte cu mult de a veni eu la conducerea DSP Botoșani. Oricum, colegii de la Botoșani au însoțit echipa DSP Iași. Dar controlul este pentru o problemă anterioară”, a declarat Monica Adăscăliței, director al DSP Botoșani.

Neoficial, Maternitatea din Botoșani a fost singura care a surprins plăcut specialiștii ieșeni, unitatea fiind singura neafectată, deocamdată, de coronavirus. La polul opus, o problemă serioasă ar fi spitalul din Dorohoi, unde zeci de cadre medicale au fost infectate cu Covid-19, într-un timp relativ scurt, ceea ce ridică semne de întrebare DSP Iași. În același timp, o problemă ar fi și circuitele COVID/non-COVID din cadrul blocului central al SJU, care s-ar intersecta.

Raportul care va rezuma concluziile inspectorilor ieșeni, va fi trimis către Minister și către DSP Botoșani săptămâna viitoare. Despre acesta, Monica Adăscăliței a precizat că va fi adus inclusiv la cunoștința publică.

„Concluziile încă nu sunt gata. DSP Iași va trimite raportul Ministerului și către noi, undeva săptămâna viitoare. Eu citesc ancheta realizată până acum și aștept rezultatele verificărilor celor de la Iași, despre care vă voi ține la curent când le primim, pentru că noi nu ascundem nimic”, a mai spus Adăscăliței.

În prezent, dintre cei 586 de botoșăneni diagnosticați cu noul coronavirus, 250 sunt cadre medicale, dintre care 134 s-au vindecat. Conducerea DSP Botoșani a fost schimbată pe 29 aprilie, după ce Instituția Prefectului a atras atenția asupra unor deficiențe comunicaționale inter-instituționale și a constituit o comisie de verificare, ale cărei observații au fost înaintate Ministerului.