Analize gratuite în luna sănătății, pentru pacienții care suferă de osteoporoză

Analize gratuite în luna sănătății, pentru pacienții care suferă de osteoporoză

Luna aprilie este luna sănătății, iar în ziua de 7 a acestei luni este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății, motiv pentru care Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani oferă servicii medicale gratuite pacienților care suferă de osteoporoză, potrivit reprezentanților unității spitalicești.

Pentru a putea beneficia de acest serviciu medical prin osteodensitometrie, pacienții trebuie să aibă recomandare de la medicul specialist endocrinolog.

„Pe această linie Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani își dezvoltă serviciile medicale furnizate pacienților prin osteodensitometrie. Aceste servicii medicale de evaluare sunt oferite gratuite tuturor pacienților, care au recomandare de la medicul specialist endocrinolog. Trebuie doar să se programeze la numărul de telefon 0727 307 728, intervalul de programare este 08:00 – 12:00. Investigația se realizează în ambulatoriul de specialitate la parter, cabinetul 12”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al celei mai mari unități sanitare din Botoșani.

Osteoporoza reprezintă o afecțiune a sistemului osos în care osul se rarefiază, devine poros și, implicit, mai fragil. În mod normal țesutul osos se reînnoiește permanent prin procese de resorbție și formare de os nou. Boala apare atunci când există un dezechilibru între cele două procese și distrugerea țesutului osos este mai mare decât formarea, ducând la scăderea densității minerale osoase.

Potrivit specialiștilor, riscul de apariție a osteoporozei crește odată cu înaintarea în vârstă. În prezent, afectează peste 40% din femei și 20% dintre bărbații cu vârste de peste 50 de ani. Această boală afectează cu predilecție femeile aflate la menopauză, existând însă și alți factori de risc, cum ar fi factori genetici, hormonali, afecțiuni tiroidiene, corticoterapie prelungită, boli digestive inflamatorii, artrita reumatoidă, o alimentație necorespunzătoare, consum excesiv de alcool, fumat, o viață sedentară.

Așa cum este cunoscută, osteoporoza este o boală cunoscută, care nu se manifestă clinic. Examenele de laborator sau radiologice pot fi normale, dar prin creșterea fragilității oaselor, acestea se pot rupe ușor, în urma unor traumatisme minime.

Astfel, boala se manifestă tardiv, când apar fracturi de col femural sau vertebrale, care duc la tasarea vertebrelor cu consecințe importante asupra calității vieții. Pot fi remarcate dureri de spate, reducerea înălțimii, cifoza sau poziția cocoșată. De aceea este indicat să stabilim diagnosticul de osteoporoză cât mai devreme, pentru a putea preveni aceste consecințe.

Pentru că metoda nu este dureroasă, nu necesită o pregătire prealabilă, nu prezintă niciun risc pentru pacienți, singura contraindicație este existența unei sarcini. De asemenea, examinarea trebuie făcută la cel puțin o săptămână de la efectuarea unei investigații cu bariu sau două zile de la o altă examinare cu contrast intravenos.

În mod practic, pentru efectuarea testului, pacientul este așezat confortabil pe masa de examinare, îmbrăcat, dar este necesară îndepărtarea oricărui element metalic. Scanarea durează aproximativ 20 de minute, fără a produce durere, disconfort, zgomot. Se scanează uzual coloana lombară și articulațiile șoldurilor, eventual și antebrațul, acestea fiind zonele cu cel mai mare risc de fracturi osteoporotice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1244

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9789

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1310

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...