Alt studiu, același rezultat: Sângele de tip A poate crește riscul de COVID-19

Alt studiu, același rezultat: Sângele de tip A poate crește riscul de COVID-19

Un nou studiu sugerează că coronavirusul SARS-CoV-2 se poate fixa mai ușor pe celulele căilor respiratorii ale persoanelor cu sânge de tip A în comparație cu cele cu sânge de tip B sau O.

Rezultatele sugerează o posibilă explicație a motivului pentru care, pe tot parcursul pandemiei, studiile au descoperit că cei cu sânge de tip A sunt mai susceptibili să fie infectați cu COVID-19 și să dezvolte simptome mai severe decât alte tipuri de sânge.

Experimentele de laborator au arătat că o parte a coronavirusului numită „domeniul de legare a receptorilor” (RBD), care se leagă direct de celule pentru a începe infecția, se atașează și de molecule unice asociate cu sângele de tip A.

Aceste molecule, cunoscute sub numele de antigeni, apar pe celulele care acoperă căile respiratorii, inclusiv plămânii, potrivit studiului, publicat pe 3 martie în revista Blood Advances.

Teoretic, legarea de aceste structuri poate ajuta coronavirusul să intre și să infecteze celulele căilor respiratorii mai ușor - cu toate acestea, nu știm asta cu siguranță încă, au declarat autorii studiului pentru Live Science.com.

"Acesta influențează cu adevărat capacitatea virusului de a intra în celule? Influențează doar capacitatea sa de a adera la celule?" a spus autorul studiului, dr. Sean Stowell, medic-om de știință transfuzional, cu programări la Spitalul Brigham și Femeile din Massachusetts și la Universitatea Emory din Georgia.

Cu alte cuvinte, datele oferă prima legătură fizică între coronavirus și sângele de tip A, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că această diferență afectează șansele infecției reale.

Încă din primele zile ale pandemiei, mai multe studii asupra pacienților cu coronavirus au descoperit tendințe în ceea ce privește tipurile de sânge care se infectează cel mai adesea, a raportat anterior Live Science.com.

Multe studii au descoperit asocieri între grupele de sânge și înclinația pentru infecțiile cu SARS-CoV-2, în special, arătând că persoanele cu sânge de tip O prezintă un risc mai mic de a fi infectate COVID-19 , în comparație cu grupele de sânge non-O. Unele studii au constatat că persoanele cu sânge de tip A pot avea, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta simptome severe și insuficiență respiratorie atunci când contractează virusul, mai relatează Live Science.com.

 

Spune-ne opinia ta