Cand vine vorba despre produsele din carne afumate, putina lume stie ca cele mai multe dintre ele sunt de fapt injectate cu aroma de fum sau imbaiate in fum lichid. Nici vorba de afumarea naturala traditionala cu lemn.
„Cum sunt afumate astea? Nu sunt cu rumegus. Sunt cu fum lichid. De ce nu le fac cu fum natural? Le facem aici in spate, asta ar insemna sa luam foc si nu avem voie. Le faceti aici in spate? Da si avem o celula mare. Cat dureaza pana sunt afumate? Depinde, ceafa mai greu 3-4 ore. Aveti si afumate natural? Alea numai la tara. Nu cred ca exista in niciun magazin”, a declarat un comerciant pentru PROTV.
Uniunea Europeana nu interzice acest lucru. Exista o intreaga lista de substante, admise pentru genul acesta de conservare. Problema nu este asadar legalitatea metodelor artificiale de afumare. Ci faptul ca nu suntem informati asupra lor. Ca sa nu mai vorbim ca unii habar nu au ce vand la raft. Total gresit ! Este chiar treaba producatorului si a vanzatorului sa informeze cumparatorul despre marfa pe care i-o ofera la vanzare. Iar daca acest lucru nu se respecta, culpa e comuna.
Conform regulamentului, in cazul produselor afumate producatorii sunt obligati sa informeze consumatorul referitor la tratament, fara sa impuna si descrierea acestuia. Daca, pentru accentuarea gustului, producatorii folosesc si arome de fum acestea trebuie declarate.
Oamenii nu stiu sa faca diferenta intre produse. Marfa afumata natural e mai uscata, mai usoara si mai tare. In timp ce produsul injectat, cu aroma de fum, e mai apos, mai greu si mai moale.
In astfel de conditii, e aproape imposibil pentru un cumparator sa faca diferenta intre un produs afumat natural si unul injectat cu arome.
Alimentele afumate cu arome pot avea un miros mai puternic decat cele conservate cu fum natural. Si asta pentru ca solutia injectata se mentine in interiorul produsului si nu doar la suprafata, ca in cazul unei afumaturi naturale.
Trebuie precizat insa foarte clar ca fumul lichid nu e daunator organismului. Dar procedeul nu conserva alimentul. Si atunci producatorii suplimenteaza cu conservanti si aditivi pentru ca alimentul sa reziste in timp. Cititi continuarea pe protv.ro.