Alexandru Rafila: Imunitatea la coronavirus în România este în acest moment de cel puţin 20%

Alexandru Rafila: Imunitatea la coronavirus în România este în acest moment de cel puţin 20%

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a declarat, miercuri seara, că imunitatea la coronavirus în România este în acest moment de cel puţin 20%.

Întrebat la „Marius Tucă Show” de la Aleph News de ce, dacă 20% din oameni au trecut prin boală, unii nu au dezvoltat anticorpi, medicul a afirmat că sunt persoane la care sistemul imun nu este reactiv.

„Imunitatea prin boală durează între 3 şi 6 luni, cu excepţia celor care au avut forme grave, unde anticorpii sunt mai mulţi. Vaccinarea oferă o protecţie, sperăm noi, de 1-2 ani”, a explicat Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, acesta susține că aspectul cel mai surprinzător al virusului este variabilitatea manifestărilor clinice.

„Boala nu are un profil clar, diferenţele între felul în care evoluează la persoane de aceeaşi vârstă, fără probleme medicale, este foarte diferită, imprevizibilă, <accidentele> care apar la distanţă mai scurtă sau mai lungă de infecţie sunt prezente, nu afectează doar plămânii, ci tot organismul, apar leziuni neurologice, ale aparatului cardio vascular, este o boală complexă cu potenţial de complicaţii. Sfatul meu care ar putea rezolva multe probleme: când aveţi simptome, mergeţi imediat la medic, investigaţi dacă se poate, începeţi tratamentul cât de repede, nu aşteptaţi acasă”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

Spune-ne opinia ta