Activitatea a cinci centre medicale care asigurau permanența, suspendată prin decizie a directorului DSP

Activitatea a cinci centre medicale care asigurau permanența, suspendată prin decizie a directorului DSP

Activitatea a cinci din totalul celor 13 centre de permanenţă din judeţul Botoşani a fost suspendată, în baza unei decizii a directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), a declarat, pentru AGERPRES, directorul Teodor Ferariu.

Potrivit sursei citate, măsura a fost adoptată în baza Ordonanţei 17 din 3 august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, care nu mai permite desfăşurarea activităţilor medicale decât în centre fixe. Actul normativ interzice ca activitatea medicilor de familie să poată fi continuată, în afara orelor de program, în cabinetele individuale ale acestora.

„Centrele de permanenţă sunt forme de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcţionează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit şi prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condiţiile prevăzute de lege şi care asigură continuitatea asistenţei medicale primare", prevede actul normativ.

Ordonanţa a intrat în vigoare în luna august, însă centrele de permanenţă au avut termen de 90 de zile pentru a se reorganiza în puncte fixe. Pentru cele cinci centre care nu s-au reorganizat, DSP a decis suspendarea activităţii. Ele mai au la dispoziţie alte 90 de zile pentru reorganizare, iar în caz contrar vor fi desfiinţate.

„Este un act normativ care trebuie aplicat. Este o încercare de a face mai eficiente aceste centre de permanenţă. Ele au fost gândite de la început să funcţioneze ca puncte fixe. A fost o excepţie de la regulă, ceea ce le-a permis medicilor de familie să funcţioneze în cabinetele lor", a afirmat Ferariu.

Actul normativ prevede că „centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani FCSB 0-2! Eliminați din Cupa României!

Joi, 8 Decembrie 2022
95

FC Botoșani a părăsit Cupa României, fiind pe penultimul loc al grupei B. Adversara de azi, FCSB, părăsește de asemenea competiția. UTA Arad și CS Mioveni sunt echipele ce merg mai depar...

Alexandra Huțu: „35 de proiecte privind modernizarea sistemelor de iluminat public au fost aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu și vor primi finanțare în sumă totală de 40.890.281 lei”

Joi, 8 Decembrie 2022
129

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat în această seară lista unităților administrativ-teritoriale care vor primi finanțare pentru proiectele depuse în anul 2021 î...

În anumite situații, șoferilor ce depășesc cu mult limita de viteză li se va putea confisca mașina (proiect)

Joi, 8 Decembrie 2022
145

În cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înma...