Ziua de 15 februarie este dedicată copiilor bolnavi de cancer. Scopul acestei zile este de a informa publicul cu privire la implicațiile cancerului la copii și de a exprima susţinerea faţă de pacienți, dar şi faţă de familiile acestora.
17 băieți și 11 fetițe
Dacă înainte cazurile de copii bolnavi de cancer erau mult mai rare, medicii confirmă că de la an la an numărul este în creștere îngrijorătoare.
La Botoșani, de exemplu, în evidența Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” sunt 28 de copii: 17 băieți și 11 fetițe. Din păcate, la Botoșani nu există medici cu specialitate pe oncolgie pediatrică și micuții sunt astfel direcționați către centrele universitare din țară.
„Sunt copilași în stadii terminale pe care i-am ajutat cu morfină”
Dr. Mirela Movanu, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a povestit pentru Știri.Botoșani.Ro că, la primele semne, părinții se adresează medicilor de familie, iar ulterior unui medic pediatru. Dacă medicul pediatru bănuiește ceva, acesta fie solicită părerea unui medic oncolog, fie trimite copilul la Iași.
„Tratamentele oncologice se fac doar în centrele universitare, deoarece necesită o supraspecialitate. Sunt tratați de oncologi cu specialitate pe oncologie pediatrică. În schimb, ajutăm și noi dacă vin părinții cu scrisori medicale pentru unele rețete sau sunt copilași în stadii terminale și i-am ajutat cu morfină. Ajutăm părinții cu concedii medicale. Ei își pot lua concedii medicale mai mult timp. Ori mămica, ori tăticul, aici fiind o altă reglementare. La noi vin în general când au o necesitate de a se elibera o rețetă sau când sunt în stadiu terminal. Din câte am mai discutat la congrese, clar, există o creștere și la copilași a numărului de cancere. Însă nu vă pot spune exact”, a declarat dr. Mirela Movanu, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
(Foto: Dr. Mirela Movanu, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani)
Cea mai mare durere sufletească este simțită de părinții care își văd copiii în neputință și durere fizică. În astfel de cazuri, medicii recomandă ca părinții să aibă mare încredere în personal, să aibă răbdare și să urmeze cu exactitate tratamentele indicate.
„Trebuie să aibă încredere în personal, să își urmeze tratamentele corect și să aibă răbdare. Implicarea mea ca medic este mai mică la un pacient copil. Trebuie mers în primul rând la medicul pediatru și dacă ei au suspiciuni ei trimit într-un centru universitar”, susține medicul Mirela Movanu.
„Am suferit psihic lângă părinți”
Ca medic, toate cazurile pe care le întâlnești te marchează și te impresionează, însă cea mai mare apăsare este când vine vorba de copii. Sunt mici, sensibili, firavi, abia la începutul călătoriei prin viață. Nu știu ce se întâmplă. Știu doar că trebuie să fie puternici, să lupte și să îmbrățișeze o maturitate prea mare pentru vârsta lor.
„Am suferit cumva psihic lângă părinți. Ambii părinți au venit, pe rând, să își ia rețetele sau concediile, iar eu aflam că micuțul se degrada de la săptămână la săptămână. A fost o luptă de ani de zile, cu tratamente în străinătate, cu o perioadă bună chiar, dar, din nefericire, la el rezultatul nu a fost bun”, a precizat medicul botoșănean.
Cu toate acestea, există speranță și există cazuri care au un final fericit. Medicul Mirela Movanu povestește că a întâlnit copii care după ani buni s-au reîntors la ea pentru diferite documente medicale. În cazul lor tratamentele au dat roade, au putut să finalizeze liceul și, în alte cazuri, au urmat și o facultate.
„Sunt și copii la care tratamentele oncologice sunt eficiente, cu răspunsuri pe o perioadă de lungă durată (...) Părinții sunt afectați pe toate planurile. Copiii care ulterior după ce sunt integrați în școală, devin mult mai maturizați. Copilăria lor este afectată, dar în timp am mai avut copii care au făcut tratamente și ulterior au venit după ani de zile pentru alte documente. Au venit în momentul în care au ajuns la maturitate, unii s-au ambiționat, au terminat liceul, alții facultatea. Sunt și astfel de cazuri”, a completat dr. Mirela Movanu.
„Copilul devine mult mai matur”
Dacă adulții conștientizează mai ușor ce se întâmplă cu organismul lor și ceea ce urmează după ce primesc un diagnostic crunt, în cazul copiilor lucrurile sunt mai complicate. Apare maturizarea la o vârstă firavă și neacceptarea ideii de a fi bolnav.
De aceea, în astfel de cazuri implicarea familiei și a personalului medical, sprijinul apropiaților, îmbrățișarea bolii, așa cum auzim adesea de la specialiști, și ambiționarea spre reușită duc la un deznodământ fericit. Însă, nu în toate cazurile finalul este unul roz. De multe ori, în ciuda tratamentelor noi și performante, a gândirii pozitive, cursul vieții o ia pe alt făgaș.
„Din punctul meu de vedere, copilul respectiv devine mult mai matur în comparație cu altul de aceeași vârstă și fără boală (...) E un complex de tratamente, inclusiv partea de terapii complementare cu muzică, pictură, discuțiile cu părinții din clinicile speciale, iar asistenții și medicii sunt mai bine pregătiți”, a conchis dr. Movanu Mirela.
Trebuie să menționăm faptul că Secția de Oncologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” a intrat în proces de reabilitare și modernizare, iar activitatea a fost relocată în trei spații.