12% dintre paturile alocate bolnavilor de COVID-19 sunt ocupate. Autoritățile suplimentează numărul acestora

12% dintre paturile alocate bolnavilor de COVID-19 sunt ocupate. Autoritățile suplimentează numărul acestora

Rata de ocupare a paturilor destinate pacienților infectați cu COVID-19 este de 12% la nivelul județului Botoșani, a declarat, luni, managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței.

Potrivit oficialului, în cursul zilei curente se vor suplimenta locurile alocate acestei categorii de pacienți pe Secția Medicală I și pe Secția de Boli Infecțioase – Adulți ale Spitalului Județean de Urgență, dar și la Spitalul de Pneumoftiziologie.

„Suplimentăm numărul de paturi pentru a ne asigura că avem o rată de ocupare redusă, având în vedere că scenariile de desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ depind de această pondere. În momentul de față, situația locurilor disponibile ne permit această suplimentare, fără să fie afectate în vreun fel celelalte categorii de bolnavi. La TBC avem încă șase paturi, pe lângă cele 36 deja alocate, iar de la Spitalul Județean așteptăm cererea cu numărul exact de locuri ce pot fi alocate pacienților pozitivi”, a afirmat Adăscăliței.

Toate unitățile de învățământ, cu excepția celor aferente ciclului preșcolar, vor desfășura cursurile în sistem online atunci când rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de Covid este mai mare de 75% la nivel județean. Revenirea la cursurile cu prezență fizică „se face numai după ce rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 scade sub 70%”, prevede un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

De asemenea, o grupă de preșcolari sau o clasă de elevi participă online la cursuri timp de zece zile, dacă apar minimun trei cazuri de infectare cu Covid-19, într-un interval de șapte zile consecutive.

Numărul maxim de paturi pe care autoritățile sanitare le pot aloca bolnavilor de COVID-19 este în jur de 430 de paturi, dintre care: 234 în cadrul Spitalului Județean de Urgență (108 pe Secția de Boli Infecțioase, 18 la Terapie Intensivă, 18 la Pediatrie, 72 pe Secția Medicală I), 78 la Spitalul de Recuperare, 72 la Spitalul de Pneumoftiziologie și 75 la Spitalul Municipal din Dorohoi.

 

Spune-ne opinia ta