Pe 17 noiembrie se marchează Ziua Internațională a Prematurului. În primele zece luni ale acestui an, în Maternitatea din Botoșani s-au născut înainte de vreme peste 200 de copii, dintre care circa 80% au necesitat metode de suport respirator, potrivit medicului-șef al Secției de Neonatologie, Carmen Zaboloteanu.
Mai exact, până la finele lunii octombrie, în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean s-au născut 2114 feți, dintre care 210 prematur. Unii dintre copiii veniți pe lume sunt „adevărate miracole”, cel mai mic având o greutate de 550 de grame la naștere, mai arată doctorul.
„1 din 10 copii se nasc prematur. Mulți dintre ei sunt adevărate miracole. Dacă ar fi să cunoaștem lungul drum de la naștere până la externare al unui prematur, am putea scrie romane. Mulți dintre ei sunt așa mici că nu respira la naștere. Uneori prima respirație este data de aparatul de ventilație, prima bătaie a inimii este data de metodele de reanimare și apoi ajung în terapie intensiva neonatala unde daca pătrunzi inițial zici că este o altă lume, o lume care nu credeai că există”, explică medicul Carmen Zaboloteanu.
În prezent, într-unul dintre incubatoarele Maternității, se află un băiețel de 1100 de grame și de numai 38 de centimetri. El a reușit să supraviețuiască după 20 de zile de intubație și acum poate sa respire singur, ceea ce este o victorie imensă, după cum a apreciat doctorul. Alături este o fetiță, având o greutate de 1400 de grame. Mama ei a mai pierdut doi bebeluși născuți mici.
„A respirat singură de la început, dar a doua zi a obosit și am crezut că am pierdut-o. A făcut un stop cardiac care a oprit inima ei micuță, din fericire a răspuns la manevrele de reanimare și acum deși un aparat respiră pentru ea, luptă și ea. Dacă ar fi să ne perindam printre toate incubatoarele fiecare ar spune povestea unui mic luptător sau luptătoare”, a povestit medicul-șef de Neonatologie.
Specialistul a relatat și că, pe lângă eforturile copiilor, sunt părtași în lupta pentru supraviețuire atât mamele, cât mai ales cadrele medicale.
„Apoi sunt mamele, firave lângă incubatoarele uriașe, sperând la un miracol. Ele devin adevărate specialiste în neonatologie, învață despre gavaj, intubare, Cpap, crize de apnnee, primng, retinopatie, hemoragie intraventriculara. Știu totul despre puiul lor și fiecare pas, fiecare gram câștigat este o victorie. Și lângă ele suntem noi, personalul medical. Pentru noi, fiecare copil prematur nou ajuns în terapie intensivă devine copilul nostru. Și suferim și ne rugăm și plângem și murim un pic lângă fiecare. Și pe unii îi purtăm în minte și în gând o viață și daca peste anii ne întâlnim cu ei pe stradă trăim din nou orele, zilele în care nu ne-am putut desprinde de lângă incubatorul lui , unde am numărat fiecare respirație și fiecare bătaie de inimioara. Și câteodată nu mai putem , uneori plângem în drum spre casă sau oriunde, şi a doua zi o luăm de la capăt cu alte vieţi micuţe”, a mai transmis Zaboloteanu.
Pentru ca întreaga lume să afle că, oriunde în lume, un bebeluș luptă pentru viață, zeci de oameni s-au mobilizat să aprindă o luminiță în lupta cu viața. Comunitatea de mămici, Babywearing, Facefood, Worktape Medical, colectivul de cadre medicale al Secției de Neonatologie au donat pentru ca, marți, fațada Maternității să fie luminată în violet, culoarea prematuritătii.
„Ne vom alătura unui trend internațional și ne va fi alături, luminate în violet, clădirea Colegiului Medicilor și Primăria Dorohoi. De asemenea, un grup voluntar de mămici din Flămânzi au croșetat căciulițe și botoșei dorind să ajute aceste mici suflețele. Tuturor le mulțumim!”, a încheiat medicul-șef al Secției de Neonatologie.