La o săptămână de la recepție, unitatea mobilă ATI stă pe tușă

La o săptămână de la sosirea în Botoșani, unitatea mobilă de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Departamentului pentru Situații de Urgență încă nu este autorizată și operaționalizată. În ciuda eforturilor depuse în plan local, au intervenit o serie de impedimente administrative și birocratice.

Prima problemă pe care autoritățile județene au invocat-o în legătură cu punerea unității în funcțiune, a fost cea a oxigenului. Fiind proiectată pentru tratarea a 12 pacienți aflați în stare critică, autospeciala a venit dotată cu o stație de oxigen de 300 de litri, care ar fi fost suficientă pentru până la două zile de practicare. Vineri, resursele s-au suplimentat, fiind aduse stații noi din Dolj și montate. Racordarea la utilități a fost efectuată a doua zi de la recepția unității ATI.

Autotrenul, trimis din Timișoara, poposise în Cluj pentru modernizare și adaptare la condițiile sezonului rece, după cum motiva prefectului județului Botoșani, Dan Nechifor. El anunțase că unitatea fusese repartizată de DSU în urmă cu aproape o lună, motivând astfel întârzierea.

Cu toate acestea, unitatea nu are un sistem de încălzire pus la punct, iar pentru rezolvarea problemei este nevoie de venirea în Botoșani a unei echipe operative din București. În plus, nici partea de documentație nu este finalizată, astfel că procedura de obținere a autorizațiilor de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) și a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) suferă, din nou, amânări.

„Ne mai trebuie niște documente de la cei care ne-au adus unitatea mobilă pentru contractul de predare-primire, având de făcut documentația pentru autorizație. Era problema cu căldura, să vină să verifice, ca să nu umblăm noi, că nu suntem proprietari. Vin cei de la București. Personalul este pregătit, suntem în grafic. E ceva nou, spitalul nostru nu a mai avut niciodată așa ceva și ne-am mobilizat, fiecare în felul lui”, a explicat managerul DSP Botoșani, medicul Monica Adăscăliței.

Unitatea are o capacitate de 12 paturi, fiecare fiind dotat cu monitor, stativ pentru trei injectomate, un ventilator mecanic, un perfuzomat. Totodată, autospeciala dispune de un generator de electricitate și de un rezervor de circa o tonă de apă. Numai cinci astfel de unități sunt disponibile în întreaga țară.

În acest moment, toate paturile de terapie intensivă dedicate bolnavilor de Covid-19 ale Spitalul Județean de Urgență sunt ocupate.

 

Spune-ne opinia ta