USR reclamă că Nova Apaserv neglijează investițiile pentru salariile celor 20 de șefi. „Este o bătaie de joc în obrazul botoșănenilor” (video)

USR reclamă că Nova Apaserv neglijează investițiile pentru salariile celor 20 de șefi. „Este o bătaie de joc în obrazul botoșănenilor” (video)

Vicepreședintele USR Botoșani, Cristina Lăcătușu, a criticat dur conducerea Nova Apaserv, reclamând practici de slabă administrare și favoritism politic. Ea a solicitat transparentizarea societății, corectarea discrepanțelor salariale și punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru ca operatorul de apă să funcționeze eficient.

Potrivit informațiilor obținute de USR Botoșani, în ultimii doi ani și jumătate, Nova Apaserv a făcut 96 de angajări. Dintre acestea, 11 funcții sunt de conducere, adică aproape jumătate din numărul total de posturi recent înființate. Lidera USR subliniază că lista nu include Serviciul de Control Antifraudă, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la legitimitatea alcătuirii structurii.

În plus, Cristina Lăcătușu pune la îndoială eficacitatea Serviciului Antifraudă, menționând că Nova Apaserv a refuzat să comunice rezultatele acestuia și impactul asupra gradului de încasare.

„În lista de funcții nu este inclus noul serviciu cu care se tot laudă CJ și echipa de conducere de la Nova cum că ar fi soluția salvatoare și exemplul de eficiență managerială: Serviciul Control Antifraudă! Conform organigramei actuale, acest serviciu are 9 specialiști! Am dorit să aflăm și noi care este eficiența lor și v-am cerut în scris „gradul lunar de încasare începând cu 1 noiembrie 2020 și până în prezent”. Știți ce ni s-a răspuns? Să comunicăm perioada. Adică au refuzat să-l comunice, pentru că informațiile le au, știm cu toții că la Nova se calculează gradul de încasare în fiecare lună, pentru că este important la calculul salariilor”, a afirmat Cristina Lăcătușu, într-o conferință de presă.

Buget folosit pentru pretențiile managerilor

Reprezentanta USR susține că partidele care au controlat Nova Apaserv de-a lungul timpului au fost mai preocupate de împărțirea funcțiilor de conducere decât de indicatorii de performanță ai societății.

„Doamna Federovici, v-am cerut rezultatele acestei megastrategii manageriale. Demonstrați-ne că gradul de încasare a crescut, pierderile, fraudele din rețeaua de apa au scăzut de când a fost angajată noua structură antifraudă. Când ni se refuză aceste rezultate, răspunsul este unul singur: rezultatele nu se văd în gradul de încasare. Poate pentru că salariile celor 9 inspectori nu sunt deloc mici. Poate pentru că eficiența noii structuri și a strategiilor manageriale în general, este jenant de mică. Cele 11 funcții de conducere, completate cu 9 inspectori antifraudă, arată că noua echipă de la CJ, cea care a ajuns în funcții după alegerile din 2020, a pus în funcții 20 de șefi la Nova Apaserv. Unde este eficiența, doamna Federovici?”, a mai transmis Cristina Lăcătușu.

De asemenea, Lăcătușu a ridicat problema salariilor mici ale muncitorilor din teren, în contrast cu salariile ridicate ale managerilor, argumentând că bugetul companiei este folosit pentru satisfacerea unor pretenții nejustificate ale conducerii.

„Printre alte funcții ne-a sărit în ochi o funcție de consilier pentru directorul general. Doamna Federovici, de ce are nevoie directorul de la Nova Apaserv de consilier personal? Este cumva demnitar, înalt funcționar public, are probleme de protocol sau de diplomație de rezolvat? Pentru probleme de specialitate există șefi de servicii, director adjunct, membri ai Consiliului de Administrație și ce e cel mai important – legea pe care trebuie s-o cunoască și s-o aplice la virgulă. Apropos de salarii, ni s-a răspuns că acestea variază de la 2.230 respectiv 3000 la 13.200 de lei. Ce au uitat să scrie este că salariul mizer îl are muncitorul care lucrează în cele mai grele condiții, în ger și apă, în caniculă și duhori, fiind o diferență foarte mare între nivelul salarial al personalului contractual”, a mai reclamat lidera USR Botoșani.

Conducere preocupată de salarii și mai puțin de investiții

Cristina Lăcătușu a vorbit, de asemenea, despre rețelele de alimentare cu apă și canalizare finalizate și nepreluate de Nova Apaserv, acuzând compania că alocă fonduri doar pentru salarii și neglijează investițiile în infrastructură.

„Ni s-a spus că sunt nouă rețele ce așteaptă să fie preluate. Nouă comune sau zone urbane ce nu pot folosi rețeaua centralizată pentru că Nova Apaserv și Consiliul Județean refuză să aplice legea: să le contorizeze și să le facă funcționale. Despre motivele pentru care nu se trece la treabă, Consiliul Județean, prin Nova Apaserv a refuzat să răspundă. De ce la Coșula, comuna de naștere a președintelui Doina Federovici s-a dat ordin să se dea drumul la apă, deși nu se contorizează, iar în alte comune oamenii nu au apă?”, a mai semnalat Cristina Lăcătușu.

În încheiere, Cristina Lăcătușu a cerut președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, depolitizarea Nova Apaserv, reevaluarea salariilor și asigurarea funcționării corecte a societății.

„USR Botoșani solicită președintelui CJ, Doina Federovici, să ia măsuri urgente pentru salvarea operatorului de apă și canalizare a județului. Să depolitizeze unitatea, să reașeze salariile și să facă societatea funcțională. Ceea ce se întâmplă la Nova Apaserv este o bătaie de joc în obrazul botoșănenilor. Și aceasta nu e de doi ani, ci de mulți ani de zile, de când PSD și PNL au văzut în operatorul de apă doar un loc de muncă liniștit și bine plătit pentru oamenii de partid și pilele liderilor de partid. Doamna Federovici, mai lăsați pozele și festivitățile și asumați-vă rolul de reprezentant al județului!”, a subliniat Cristina Lăcătușu.

 

 

Spune-ne opinia ta