VIDEO. Scandal în CL pe tema utilizării Sălii Polivalente. Directorul DSA și primarul s-au confruntat într-un schimb acerb de acuzații

Primarul municipiului Botoșani și șeful Direcției de Sport și Agrement (DSA) au fost protagoniștii unei dezbateri tensionate privind administrarea Sălii Polivalente, aceștia acuzându-se reciproc de abuzuri în serviciu, în ședința de miercuri a Consiliului Local (CL).

Totul a pornit de la propunerea primarului Cosmin Andrei de a permite Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) desfășurarea unor activități de pregătire în incinta Sălii Polivalente „Elisabeta Lipă”. Inițiativa a fost contestată de consilierul Eugen Țurcanu, care a argumentat că accesul nu trebuie să fie gratuit pentru o instituție finanțată din bugetul guvernamental.

„Vă rog să înțelegeți că până acum am avut o colaborare fructuoasă cu IPJ. În 2016-2019, au închiriat Sala Polivalentă pentru pregătirea cadrelor pe un club sportiv al cadrelor, care erau condiționați cumva să redirecționeze cei 2% din impozitul pe salarii, sponsorizări etc. și închiriau sala. În total am încasat: în 2016 – 5.900 de lei, în 2017 – 3750, 2018 – un contract de 6.545 și unul de 1666, iar din 2019 – 3.000. Din 2022 s-a schimbat modul de organizare a lor și modul de a face antrenante, devenind mai viguroși și mai tematici. Au închiriat sala lună de lună, din februarie până în iulie, și au plătit în total 81.000 de lei. În 2023 au achitat 11.300 o dată și 8.000 a doua oară. Cu alte cuvinte, au avut de unde să dea bani când a vrut, au avut disponibilitate. Este o instituție foarte mare a statului român. Să nu transformăm sala în UM numărul nu știu cât, pentru că o să blocăm tot pentru ei. Diferitele secțiuni din Poliție vor programe diferite, că nu se înțeleg între ei. Cu alte cuvinte, au de unde să plătească, au bugete asigurate în acest sens. Vă rog să respingeți acest proiect”, a explicat Eugen Țurcanu.

De aceeași părere a fost și consilierul Cătălina Lupașcu, aceasta sugerând că folosirea gratuită a spațiului de către angajații IPJ implică acordarea aceleiași facilități către toate instituțiile solicitante.

„Prin prisma documentelor pe care le avem anexate la acest proiect de hotărâre, acolo este invocat faptul că dumnealor au obligativitatea de a desfășura asemenea activități în asemenea locuri. Odată ce există obligativitatea, este foarte clar că Ministerul vine cu finanțarea. Este corect și bănuiesc că nu este un minister sărac – obligi angajații, asiguri sursa de finanțare. Dacă nu e obligativitate, atunci pentru o instituție pentru a cărei utilizare plătesc toți cetățenii municipiului Botoșani, dacă oferim niște facilități pentru anumite categorii profesionale, atunci să dăm tuturor categoriilor care au nevoie”, a spus Lupașcu.

Primarul le-a cerut consilierilor să voteze proiectul de hotărâre, menționând colaborarea bună cu IPJ. Indignat de intervenția lui Eugen Țurcanu, el a relatat că directorul DSA a fost sancționat, anul trecut, pentru că nu a permis accesul unei organizații care obținuse aprobarea CL. În acest context, edilul a anunțat că va schimba modalitatea de gestiune a Sălii Polivalente.

„Sala Polivalentă nu este a domnului Țurcanu, nu este a mea, este a cetățenilor. A fost construită cu bani de la bugetul central și este pentru botoșăneni. Avem o colaborare foarte bună cu Inspectoratul Județean de Poliție, care a făcut o solicitare pentru pregătirea specifică la Sala Polivalentă. De fiecare dată când avem o solicitare mergem cu căciula în mână la domnul Țurcanu să întrebăm dacă ne lasă sau nu ne lasă. Am venit cu un proiect în Consiliul Local, dumneavoastră ați aprobat. Și cu alte ocazii, când i-am lăsat pe cei care cerut la Sala Polivalentă, când nu a fost de acord, a fugit cu cheia. S-au adunat copiii în fața Sălii Polivalente, am avut o competiție, au sunat oamenii disperați – închisă sala. Am făcut și o cercetare disciplinară și domnul Țurcanu a fost sancționat. Nu se poate așa ceva. Dacă nu ești de acord să fugi cu cheia. Modalitatea acesta de gestiune a Sălii Polivalente este total incorectă. Dacă sunt utilități care se cheltuie în timpul acesta, nu se vor plăti din banii noștri. Le dăm doar acordul să folosească spațiul, cu acceptul administratorilor, după programări, bineînțeles. Din subvenție DSA ia 6,2 milioane pe an și vine domnul Țurcanu și ne spune de 5.900 de lei. Haideți să fim rezonabili. Modalitatea de gestiune privind Sala Polivalentă va fi schimbată. În viitor, lucrurile trebuie să schimbe. Nu este corect cum se pune problema”, a afirmat primarul Cosmin Andrei.

Reacția consilierului Țurcanu nu s-a lăsat așteptată, acesta acuzând primarul de mitocănie și de falsificarea unei comisii disciplinare. Conflictul continuă și în afara ședinței de CL, directorul DSA precizând că situația va fi soluționată în instanță.

„Profită de faptul că sunt și director în subordonarea Consiliului Local și își permite această mitocănie și mojicie în fiecare ședință. Același lucru nu îl face cu domnul Rogojinschi, nu îl face cu Tănase, nu îl face cu alți directori, își permite doar cu mine. Îți amintesc, domnule primar, că în Sala Polivalentă nu se intră cum vreau eu, se intră după un regulament – primul venit, primul servit, în ordinea programărilor, se încheie contracte. Nu am fugit cu nicio cheie. Continui să minți și în instanță se va demonstra că ai falsificat toată acea comisie de disciplină. Să vedem ce spune instanța cu privire la modul de sancționare și la modul cum m-ai umilit în timp ce eram în concediu medical. Nu ți-e rușine obrazului. Chiar nu poți să te abții? Vezi-ți de tinerețea ta, de iubirile pe care le ai, vezi-ți de viața tumultoasă pe care o ai, nu te băga cu cizmele în viața mea. Oprește-te, ține-ți câinii în lesă. Spuneți-mi și mie ce acord de parteneriat m-ați mandat să semnez cu Poliția Județeană, că m-ați mandatat să semnez. Ce mandat am? Să le cer ce? Tehnici de supraveghere, de ascultare, de întocmit dosare? Ce trebuie să fac, că într-un parteneriat trebuie să dea și ei ceva, eu așa știu. Ce semnez în numele Consiliului Local? Că nu aveți niciun acord de parteneriat în spate!”, a replicat Țurcanu.

În timpul discuției, consilierul Gabriel Tănase a intervenit adresându-se direct lui Țurcanu. El a subliniat că acțiunile din trecut ale acestuia au degradat relațiile de colaborare în cadrul Consiliului Local și a cerut o schimbare de comportament.

„Domnule director Eugen Țurcanu, simt așa o compasiune, îmi este un pic milă când vă văd. Numai că să știți că este efectul tuturor acțiunilor pe care dumneavoastră le-ați făcut de-a lungul numeroșilor ani în care v-ați dat în spectacol în Consiliul Local. Ați călcat în picioare tot ce înseamnă integritatea colegilor dumneavoastră și nu cred că este prea târziu să vă reveniți și să începeți să colaborați cu toți ceilalți colegi, instituții subordonate Consiliului Local și să nu mai fiți tot timpul în gardă. Înțeleg că sunteți practicant al luptelor de contact, dar nu trebuie să vă așteptați tot timpul să vă atace cineva pe stradă în ședințele de Consiliu Local. De asta poate vi să întâmplă tot ceea ce dumneavoastră vă închipuiți. De fapt e totul în mintea dumneavoastră, scuzați-mă că vă spune un tânăr lucrurile astea și pare că vă dau sfaturi de viață, dar nu procedați deloc cum trebuie și chiar dacă nu o spun cu vocea tare, toată lumea o gândește. Schimbați comportamentul și o să vedeți că nu are nimeni nimic personal cu dumneavoastră”, a spus Gabriel Tănase în ședință.

 

 

Spune-ne opinia ta