USR: Incredibil! Guvernul Ciucă nu găsește bani pentru profesori, dar găsește pentru funcționarii din administrație

USR: Incredibil! Guvernul Ciucă nu găsește bani pentru profesori, dar găsește pentru funcționarii din administrație

Ordonanța de urgență adoptată vineri de Guvernul Ciucă nu doar că este foarte departe de doleanțele profesorilor aflați în grevă generală, dar reprezintă și o sfidare adusă acestora: funcționarii din administrație vor primi, de-a valma, o majorare a salariilor cu aproape 10%.

„În condițiile în care cancelariile fierb de nemulțumirile profesorilor aflați sau nu în grevă, după protestele dascălilor noștri aduși la limită de modul în care au fost tratați sistematic de guvernele PSD și PNL, ce face Guvernul? Face oferte umilitoare profesorilor, în timp ce mărește salariile în administrație”, a declarat Andrei Drancă, deputatul USR din Botoșani. 

Practic, prin derogarea pe care Guvernul Ciucă a adoptat-o vineri la Legea salarizării unitare, vor crește de la 1 iunie salariile pentru înalți funcționari publici, șefi de birou, șefi de serviciu, directori, referenți, consilieri, auditori, agenți vamali, manageri publici, consilieri de afaceri europene, diverși funcționari din ministere, de la cabinetele demnitarilor, de la Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței și lista ar putea continua.

Banii pentru toate aceste majorări salariale puteau fi alocați pentru a crește veniturile profesorilor. Soluția a fost propusă de USR de mai multe ori în Parlament, inclusiv la recentele dezbateri pe legile Educației, dar coaliția PSD-PNL-UDMR a ignorat propunerile, așa cum ignoră și solicitările profesorilor.

„Guvernul «Zero barat față de profesori» mărește cu 10% salariile celor din administrație, de la 1 iunie. Că tot spun PSD și PNL că nu au bani pentru profesori. Ce trebuia să fie o salarizare unitară s-a dus la vale prin intervenții politice. Sunt zeci de derogări și prorogări pentru multe categorii bugetare. Unii se raportează la salariul minim din 2021, alții au sărit direct la 2022. Iar pentru alții s-a făcut o schemă de completare a diferențelor rezultate dintre salariul minim din 2022 și cel din 2018, prin alocarea unui sfert din diferență în fiecare an. Așa trebuia să fie pentru profesori, dar nu s-a aplicat. Guvernul PSD-PNL colcăie de ipocrizie și demonstrează, încă o dată, că pentru unii este mumă, pentru alții ciumă”, a transmis și deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spania a devenit a patra oară campioană europeană. Anglia pierde a doua finală consecutivă!

astăzi, 07:37
23

Spaniolii au mai câştigat trofeul în 1964, 2008 şi 2012. Pe Olympiastadion, din Berlin, spaniolul Lamine Yamal a mai stabilit un record odată cu titularizarea în meciul de duminic...

Cozonacul de la Botoșani, premiat la Techirghiol. Festivalul Plăcintelor a atras ca un magnet turiștii aflați pe litoral (Video)

astăzi, 07:22
70

Orașul Techirghiol a atras ca un magnet turiștii la Festivalul Plăcintelor, aflat la a III-a ediție. Organizat în centrul stațiunii, la frumosul eveniment atracția principală a fost repre...

Calendar ortodox: Astăzi îi cinstim pe Sf. Mc. Chiric şi Iulita și pe Sf. Vladimir, luminătorul Rusiei

astăzi, 07:00
20

Aceasta, după ce l-a născut pe fiul ei pe care l-a numit Chiric, a rămas văduvă. Şi fiind prigoniţi creştinii în zilele lui Diocleţian (284-305), a fugit împreună cu fiul ei &ici...