USR: Incredibil! Guvernul Ciucă nu găsește bani pentru profesori, dar găsește pentru funcționarii din administrație

USR: Incredibil! Guvernul Ciucă nu găsește bani pentru profesori, dar găsește pentru funcționarii din administrație

Ordonanța de urgență adoptată vineri de Guvernul Ciucă nu doar că este foarte departe de doleanțele profesorilor aflați în grevă generală, dar reprezintă și o sfidare adusă acestora: funcționarii din administrație vor primi, de-a valma, o majorare a salariilor cu aproape 10%.

„În condițiile în care cancelariile fierb de nemulțumirile profesorilor aflați sau nu în grevă, după protestele dascălilor noștri aduși la limită de modul în care au fost tratați sistematic de guvernele PSD și PNL, ce face Guvernul? Face oferte umilitoare profesorilor, în timp ce mărește salariile în administrație”, a declarat Andrei Drancă, deputatul USR din Botoșani. 

Practic, prin derogarea pe care Guvernul Ciucă a adoptat-o vineri la Legea salarizării unitare, vor crește de la 1 iunie salariile pentru înalți funcționari publici, șefi de birou, șefi de serviciu, directori, referenți, consilieri, auditori, agenți vamali, manageri publici, consilieri de afaceri europene, diverși funcționari din ministere, de la cabinetele demnitarilor, de la Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței și lista ar putea continua.

Banii pentru toate aceste majorări salariale puteau fi alocați pentru a crește veniturile profesorilor. Soluția a fost propusă de USR de mai multe ori în Parlament, inclusiv la recentele dezbateri pe legile Educației, dar coaliția PSD-PNL-UDMR a ignorat propunerile, așa cum ignoră și solicitările profesorilor.

„Guvernul «Zero barat față de profesori» mărește cu 10% salariile celor din administrație, de la 1 iunie. Că tot spun PSD și PNL că nu au bani pentru profesori. Ce trebuia să fie o salarizare unitară s-a dus la vale prin intervenții politice. Sunt zeci de derogări și prorogări pentru multe categorii bugetare. Unii se raportează la salariul minim din 2021, alții au sărit direct la 2022. Iar pentru alții s-a făcut o schemă de completare a diferențelor rezultate dintre salariul minim din 2022 și cel din 2018, prin alocarea unui sfert din diferență în fiecare an. Așa trebuia să fie pentru profesori, dar nu s-a aplicat. Guvernul PSD-PNL colcăie de ipocrizie și demonstrează, încă o dată, că pentru unii este mumă, pentru alții ciumă”, a transmis și deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
529

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
75

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
95

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...