Senatorii şi deputaţii revin săptămâna aceasta în legislativ, în prima sesiune parlamentară a anului

Senatorii şi deputaţii revin săptămâna aceasta în legislativ, în prima sesiune parlamentară a anului

Senatorii şi deputaţii revin săptămâna aceasta în legislativ, în prima sesiune parlamentară a anului.

Printre priorităţi, proiecte de lege sensibile, precum cel al pensiilor de serviciu care nu ar trebui să mai depăşească salariul din perioada activă sau propunerile de modificare a legilor educaţiei, asupra cărora partidele din coaliţie nu au reuşit încă să ajungă la o variantă comună.

Legea învăţământului preuniversitar şi legea referitoare la învăţământul universitar se află acum în analiza specialiştilor în educaţie din coaliţia de la guvernare PSD-PNL-UDMR.

Potrivit calendarului stabilit, în februarie acestea ar trebui să treacă de guvern şi apoi în martie să ajungă în parlament, pentru a fi adoptate.

Senatorul PSD Vasile Dîncu spunea recent, însă, că i-a cerut liderului social-democrat, Marcel Ciolacu, să solicite în coaliţie prelungirea termenului pentru prezentarea legilor educaţiei, pentru mai multe consultări, în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, explica faptul că acest calendar al adoptării legilor educaţiei a fost convenit în coaliţie şi se va respecta, relatează Rador.

Un alt proiect de lege, care aşteaptă deja la parlament să fie dezbătut şi votat, este cel privind pensiile de serviciu pentru mai multe categorii de beneficiari, printre care magistraţi, personal auxiliar din instanţe sau militari. De asemenea, în perspectiva anului electoral 2024, un alt proiect de lege care aşteaptă votul în parlament este cel care vizează ca minimum o treime dintre candidaţi să fie femei pe listele de la parlamentare şi locale. În paralel, liberalii şi social-democraţii îşi fac planuri pentru momentul rocadei convenite la nivelul coaliţiei de guvernare, adică rotaţia premierilor şi schimbul unor ministere între cele două partide. Potrivit unui protocol din coaliţia PSD-PNL-UDMR, această rotaţie ar trebui să aibă loc la finele lunii mai.

Despre rotaţia premierilor au discutat duminică seară şi liderii PNL din ţară, convocaţi la o reuniune informală de preşedintele partidului, Nicolae Ciucă. I-a asigurat că protocolul va fi respectat întocmai, deşi social-democraţii ar dori să păstreze ministerele unde spun că reprezentanţii lor au făcut performanţă, de exemplu la Transporturi sau la Finanţe. 

 

Spune-ne opinia ta