Senator PSD, cu privire la respingerea proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi: PNL e duplicitar, PSD e consecvent, niciunul nu a susținut

Senator PSD, cu privire la respingerea proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi: PNL e duplicitar, PSD e consecvent, niciunul nu a susținut

Un senator PSD din Botoșani a explicat de ce proiectul legislativ privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respins de Senat. Conform spuselor acestuia, toți primarii din România s-au arătat împotriva acestei propuneri și au pus presiune pe parlamentari, ca legea să nu fie adoptată. Mai mult, social-democratul a explicat că, vizavi de modul în care s-au manifestat public cele două mari partide actuale, PNL a fost duplicitar, în vreme ce PSD a rămas constant.

Cu alte cuvinte, senatorul PSD Lucian Trufian a transmis că liberalii au vrut doar să pară că susțin votarea primarilor în două tururi, în realitate respingând ideea, în comparație cu PSD, care nici nu a susțiut inițiativa, nici nu a încercat să arate contrariul.

„Proiectul nu a fost susținut, iar aici vreau să scot în evidență duplicitatea parlamentarilor PNL, care, pe de o parte, prin declarațiile publice ale liderilor, au spus că susțin acest proiect, da, de fapt, prin votul dat în comisiile de specilitate și în plenul Senatului, prin lipsa lor, acest proiect nu a fost susținut. Noi am fost consecvenți. Pentru că nu doar primarii PSD, ci toți primarii din România nu au susținut acest proiect legislativ. Vreau să vă spun că am fost contactat de primarii PNL din județul Botoșani, care nu susțin așa ceva. Clar că și parlamentarii PNL au fost contactați și de aceea nu au fost în sală, iar acest proiect nu a trecut. Nu am făcut altceva decât să respectăm recomandările Comisiei de la Veneția și a legislației europene în domeniu, care arată clar că legile electorale nu trebuie să fie modificate cu un an înaintea alegerilor. Noi am fost consecvenți și nu am susținut proiectul de la bun început”

, a declarat Lucian Trufin, senator PSD.

Proiectul de lege aparține Uniunii Salvați România (USR). Acesta a fost respins miercuri, cu 33 de voturi „pentru” și 47 de voturi „împotrivă”. USR, PMP, ALDE și Pro România au susținut alegerea primarilor în două tururi, iar, dintre acestea, primele două au anunțat că nu vor sprijini un guvern PNL fără ca legea să fie adoptată.

Pe de altă parte, PSD și UDMR au militat pentru un tur de scrutin unic la alegerile locale, pentru a evita riscul de a pierde mai multe primării.

Totodată, referitor la cele declarate de către Lucian Trufin, amintim că pe 3 iunie a.c., Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care s-a revenit la modalitatea de alegere a președinților consiliilor județene care a funcționat între 2008 și 2016. Mai exact, aceștia vor fi votați de către cetățeni, uninominal. Legea electorală privind alegerea șefilor de consilii județene a fost schimbată ultima dată în 2015 (cu adoptare în 2016), când PSD condus de Victor Ponta a susținut ideea alegerii indirecte a președinților de CJ, prin intermediul opțiunilor exprimate de către consilierii județeni. Proiectul pentru revenirea la sistemul de votare directă a fost pus în dezbatere pe 30 mai și a intrat în vigoare cinci zile mai târziu, în vreme ce acum ni se vorbește despre recomandările Comisiei de la Veneția.

În aceeași linie, acel proiect a fost susținut de 29 din 34 de președinți CJ care au transmis puncte de vedere, în timp ce inițiativa privind alegerea primarilor a stârnit un val de critici din partea edililor. Practic, pentru a nu pierde controlul provincial, partidele procedează după bunul plac al baronilor locali. Iar unii mai și recunosc.

 

Spune-ne opinia ta