Cei care au avut norocul să prindă loc pe listele partidelor, la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie, vor avea 4 ani lipsiți de griji.
Parlamentarii primesc salariu, deconturi de transport, bonuri de masă, vouchere de vacanță și multe alte beneficii la care mulți angajați nici nu visează. Au un volum mult mai mic de muncă, dar și să primești un astfel de post… este extrem de greu. Trebuie, pentru început, să intri într-un partid care să fie atât de mare încât să mai și câștige câteva procente la alegeri. Dacă râvnești la un oraș mare, sunt șanse să aștepți și ani pentru un post.
În prezent, cel mai mic venit al unui parlamentar este de 36.450 de lei, în valoare brută, pe lună, respectiv 21.323 de lei net. Președenții comisiilor din Senat și Camera Deputaților au un coeficient de salarizare de 9,7. Înseamnă 39.285 de lei în valoare brută. Vicepreședinții, de exemplu, primesc 38.070 lei brut, iar secretarii, 37.260 lei.
in această afacere, cei mai avantajați sunt șefii celor două camere: Senat și Camera Deputaților. Primesc lunar 40.050 lei, în valoare brută, ajungând, în unele situații, chiar și la un salariu aproximativ egal cu cel al lui Klaus Iohannis.
De anul viitor, membrii Guvernului vor primi cât iau șefii celor două camere: 46.575 lei brut ca salariu lunar. Vicepremierul va avea 43.335 de lei, iar ministrul, 42.525 lei. Secretarii de stat vor avea 32.400 de lei.
„Cum se lucrează în Parlament și câți bani se câștigă. Se lucrează maximum 10 ore pe săptâmână. Luni, de la 16-18. Marți, comisii care pot dura maxim 4 ore. Miercuri, de la 10-12, apoi vot final, încă o oră. Cei mai mulți vin la votul final că e cu cartelă și se vede. Cu excepții, mai adăugăm 2 ore, pe la niște comisii”, recunoștea Adriana Săftoi.
Bugetul.ro