România este guvernată de clasa politică veche, la modul următor: aruncăm cu bani ca lăutarii la nuntă și o dată la câțiva ani ne apropiem de faliment - Cristian Ghinea (USR) - Video

Luăm măsuri din necesitate, din disperare, de a crește brusc taxele pentru investitori. Este un mod prin care statul român sugrumă economia privată o dată la câțiva ani, susține Cristian Ghinea.

România este guvernată de clasa politică veche, la modul următor: aruncăm cu bani ca lăutarii la nuntă și o dată la câțiva ani ne apropiem de faliment - Cristian Ghinea (USR) - Video

În cadrul conferinței de presă, ce a avut loc în data de 13 noiembrie 2023, la sediul USR Botoșani, Cristian Ghinea, coordonatorul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a abordat și analizat, din perspectivă proprie, problemele cu impact financiar major ale guvernării actuale.

Cristian Ghinea, aflat la Botoșani cu prilejul lansării cărții sale ”Cine a făcut România: Răscrucile noastre”, a formulat, în calitate de coordonator al Departamentului de Politici Publice a USR, o serie de reproșuri cu privire la modul ”amator” și ”bizar” în care Guvernul României tratează problematica pensiilor, criticând, totodată, și măsurile prin care ”brusc cresc taxele pentru investitori”, acesta fiind ”un mod prin care statul român sugrumă economia privată o dată la câțiva ani”.    

Referitor la Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), conceput astfel încât să asigure dezvoltarea României, prin sprijinirea nivelului de adaptare la situații de criză, Cristian Ghinea a precizat că modificările propuse de actualul guvern pe segmentul pensiilor nu sunt transparente, și că acel plafon de 9,4% din PIB stabilit inițial pentru cheltuielile cu acestea, va fi eliminat cu condiția de a pune altceva în loc, care, în opinia, sa va fi ”mai dur și mai constrângător”.

”Domnul Budăi nu a făcut demersul formal, deși a vorbit foarte mult că schimbă procentul de 9,4% din PNRR. Nu a cerut Comisiei Europene în timpul mandatului său acest lucru, a fost doar vorbărie la televizor”, a precizat Cristian Ghinea, care a continuat: ”când PNRR-ul tebuia modificat obligatoriu, pentru că așa este Regulamentul, PNRR-urile din toate țările se modifică la jumătatea perioadei de implementare, și România a inclus un pachet mai mare de modificări, între care și această cerere, pentru care nu avem, încă, acceptul Comisiei Europene pentru această modificare. Însă, nu au spus niciodată (guvernanții) ce vor pune în locul acestei limite. Să nu vă închipuiți că cei de la Comisia Europeană, care erau terifiați în timpul negocierilor de PNRR, de istoria anterioară, în care diverse guverne veneau și făceau promisiuni electorale legate de pensii, care nu le țineau, țineți minte că și Dragnea și Olguța Vasilescu au promis că vor crește pensiile cu 40%. Nu au făcut asta, în schimb au aruncat încrederea în bugetul național în aer, deci este un mod de lucru al PSD - ului de a folosi pensiile în mod abuziv ca promisiune electorală, fără să se întâmple o creștere apoi”, a spus Cristian Ghinea.

”Nu vă închipuiți că, având această istorie în spate, Comisia Europeană va accepta eliminarea unei frâne în caz de urgență. De aceea spun, vreau să știm cu toții, de dragul transparenței, pe care domnul Budăi o proclama și domnul Ciolacu la fel, vreau să știm acum, înainte de aprobarea modificării PNRR, de către Comisia Europeană, care se va întâmpla în decembrie, ce au negociat ca alternativă la 9,4%. Domnul Boloș, care schingiue limba română în mod regulat, vorbește de ”ajustor fiscal”. Dacă vă uitați în DEX, nu există acest cuvânt, nu are niciun fel de sens. Ajutor fiscal este o sintagmă a domnului Boloș, de a spune că, de fapt, vor fi alte limite pe care guvernul României le negociază într-un mod netransparent cu Comisia Europeană”, a afirmat Cristian Ghinea.

”Din câte presupun eu, va fi ceva mult mai dur decât acel 9,4%, și mult mai constrângător, mai ales că asistăm la un scandal, care ar putea să fie amuzant, dacă nu ar fi tragic. Scandalul legat de faptul că Guvernul României, că miniștrii, habar nu au care va fi impactul bugetar al legii pe care ei o propun. Doamna Bucura, de la PSD, de la ministerul Muncii a vorbit prima oară de 12 miliarde de lei, apoi de 30 de miliarde de lei, și apoi domnul Boloș, ministru din același guvern, a vorbit de 55 de miliarde de lei. Asta arată fix care este buba, care este problema inițială, anume că miniștrii României vorbesc în mod iresponsabil de pensii, fără să aibă idee cât ne costă”, a subliniat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice a USR a mai arătat că ”din această cauză, cei de la Comisia Europeană au simțit nevoia să avem niște frâne acolo, pentru că acest mod de lucru se repetă, și vedem astăzi. Din informațile mele, cei de la ministerul Muncii au greșit softul. Aveau un soft de calculare a impactului bugetar și nu au știut să îl folosească, astfel încât avem un guvern de bezmetici, în care unii vorbesc de 12 miliarde, alții de 55 de miliarde. O diferență de 40 de miliarde de lei,  între miniștri din același guvern. Este un mod atât de amator de a guverna, încât este absolut bizar, și repet, vorbim de un impact uriaș asupra bugetului”.

Vă reamintesc că scandalul care a dus la plecarea, sau ejectarea mai corect spus a USR de la guvernare s-a întâmplat pentru că au venit și au pus pe masa guvernului, fără niciun anunț prealabil, fără niciun fel de înțelegere în coaliție, un buget de 50 de miliarde de lei. Tot așa, lasă că avem noi bani, OUG pe ”Anghel Saligni”. Acest mod, lasă că avem noi bani, vedem noi, este un mod de a guverna România, care ne duce din criză în criză”, a declarat Cristian Ghinea.

În opinia acestuia, ”România este guvernată de clasa politică veche, la modul următor: aruncăm cu bani ca lăutarii la nuntă și o dată la câțiva ani ne apropiem de faliment și luăm măsuri din necesitate, din disperare, de a crește brusc taxele pentru investitori. Este un mod prin care statul român sugrumă economia privată o dată la câțiva ani. Asta se întâmplă acum. Atunci când noi am spus: nu aveți 50 de miliarde de lei, am avut dreptate. Se vede acum că nu au avut 50 de miliarde de lei, așa că nu vor avea 55 de miliarde de lei pentru pensii, prin aplicarea acestei legi. Măcar să știm despre ce vorbim. Nu este acceptabil ca Ministerul de Finanțe să vorbească de 55 de miliarde, și Ministerul Muncii de 12 miliarde. Este o sumă uriașă, o diferență uriașă”, a subliniat Cristian Ghinea.

Cartea ”Cine a făcut România: Răscrucile noastre”, scrisă de Cristian Ghinea, prezintă, în opinia acestuia, multe aspecte inedite, fapte istorice și explicațiile lor,  văzute prin ochii unui expert implicat în deciziile ultimilor ani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta