Un proiect de lege initiat de parlamentari PSD in 2014, prin care se cere ca hotararile consiliilor locale privind patrimoniul sa poata fi adoptate doar cu votul a jumatate plus unu din numarul alesilor locali, fata de doua treimi, in prezent, a revenit in discutie la Senat. Proiectul vizeaza modificarea Legii administratiei publice locale si a fost respins in 2015 de Camera Deputatilor, apoi a ajuns la Senat unde in ultimii 2 ani a fost plimbat intre comisii.
In aceasta saptamana proiectul a revenit la Comisia de Administratie de la Senat, unde a fost amanat pentru moment.
Daca aceasta modificare va fi adoptata, va fi mai usor pentru partidul sau coalitia care detine majoritatea in consiliul general/local (in acest moment, PSD-ALDE controleaza cele mai multe consilii locale din tara) sa concesioneze sau sa instraineze bunuri din patrimoniul oraselor. De exemplu, in Bucuresti, in Consiliul Local sector 1, coalitia PSD-ALDE are majoritate simpla, dar nu detine doua treimi, ceea ce inseamna ca opozitia poate opri proiecte care nu sunt in regula si care vizeaza patrimoniul municipalitatii.
USR cere respingerea acestui proiect de lege.
"PSD intentioneaza sa dea mana libera baronilor locali in gestionarea proprietatii publice. Printr-o serie de amendamente depuse la Legea administratiei publice locale, PSD inlatura singura cenzura pe care o mai aveau acestia, respectiv obligativitatea votului de 2/3 din numarul total al consilierilor locali si judeteni, la adoptarea hotararilor privind patrimonial. Initiatorii amendamentelor propun ca hotararile privind patrimoniul sa se adopte cu votul a jumatate plus unu din numarul total al consilierilor locali si judeteni. USR atrage atentia asupra consecintelor acestor modificari care deschid calea abuzurilor si arbitrariului in gestionarea bunurilor publice care vor ajunge sa fie vandute ori concesionate unor clienti politici. Liviu Dragnea cumpara astfel sprijinul baronilor, in contextul in care isi pierde puterea asupra guvernului", se arata intr-un comunicat USR.
Hotararile de patrimoniu fac referire la urmatoarele tipuri de operatiuni cu bunuri si proprietati publice: transmiterea / luarea in administrare, inscrierea in domeniul privat, transmiterea in folosinta gratuita, schimburi de terenuri, concesionari, vanzari, inchirieri, exproprieri, solicitari adresate Guvernului de a transmite bunuri din administrarea statului in administrarea locala.