PSD prin vocea președintelui Ciolacu propune modificarea Constituției

PSD prin vocea președintelui Ciolacu propune modificarea Constituției

Obiectivul vizat este schimbarea procedurii de organizare a alegerilor anticipate. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a anunțat că o echipă a PSD lucrează la un proiect de modificare pentru Constituție pentru a facilita organizarea de alegeri anticipate.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a anunțat că specialiștii PSD lucrează la un proiect de modificare a Constituției. Între altele, schimbările propuse vizează și procedura de organizare a alegerilor anticipate.

„De obicei, la guvernare ajungi în urma unor alegeri. Cunoaștem cu toții Constituția României. Este foarte greu să avem alegeri anticipate. De aceea, noi o să promovăm în perioada următoare mult mai multe modificări la actuala Constituție, pe care o considerăm depășită în anumite capitole. Nu cele esențiale, categoric. Mai există posibilitatea ca o moțiune de cenzură să treacă și atunci se creează alte majorități. Presupun că toate sunt la timpul lor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat susține că proiectul va fi prezentat public de doi dintre juriștii partidului. Este vorba despre Robert Cazanciuc și Titus Corlățean. Aceștia coordonează o echipă formată din șase – șapte specialiști în drept constituțional care lucrează la modificările propuse de PSD.

Proiectul de modificare a Constituției a fost anunțat de Marcel Ciolacu încă de la începutul acestei luni. Marcel Ciolacu declara că PSD dorește modificarea Constituției în așa fel încât să se poată organiza mai ușor alegeri anticipate.

„Mâine, dacă sunt alegeri, PSD câștigă alegerile. Nu cu 4 – 5 procente, detașat. Şi ce faci în astfel de cazuri? Faci alegeri anticipate”,  a mai spus Marcel Ciolacu.

În acest sens, el a dat ca exemplu situația din Italia unde se fac alegeri anticipate dacă se pierde majoritatea parlamentară pe parcursul unui mandat.

„Este o temă privind modificarea Constituției. De exemplu, în Italia se creează o majoritate după alegeri, cum este normal, cum s-a creat și în România. Dacă pe parcursul celor 4 ani de mandat o formațiune iese din respectiva majoritate se fac alegeri anticipate. Nu faci tu modificări în timpul jocului. Când faci modificări, în momentul ăla faci alegeri anticipate”, a mai spus Marcel Ciolacu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Mihai Vieriu

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a ajuns astăzi la Botoșani

Sâmbătă, 12 Iunie 2021
815

Fostul prim ministru al României și actualul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a ajuns astăzi la Botoșani într-o vizită prin care a răspuns invitației făcute de or...

Casa Memorială “George Enescu” de la Liveni reabilitată cu fonduri europene

Vineri, 11 Iunie 2021
388

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova împreună cu Muzeul Județean Botoșani au depus în anul 2018 proiectul cu titlul “History and music – val...

Condițiile meteo au amânat acțiunea de dezinsecție de la Botoșani

Vineri, 11 Iunie 2021
303

Programată pentru noaptea de 10 iunie, activitatea de dezinsecție ce urma să se desfășoare pe raza municipiului Botoșani, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile.“Plo...