Șeful Executivului discuta cu actualul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, dar și cu fostul ministru, Marcle Boloș, despre măsurile care urmează să fie prinse în Ordonanța „trenuleț” pe care Guvenrul o va adopta până la finalul anului.
Potrivit surselor Antena 3 CNN, ulterior, premierul va discuta cu fiecare ministru în parte despre tăierile care urmează să fie făcute de la 1 ianuarie. După ce se consultă cu miniștrii, Marcel Ciolacu va discuta cu liderii coalitiei de guvernare.
Noul Executiv trebuie să găsească soluţii pentru deficitul bugetar. Printre primele acte normative pe care noul guvern trebuie să le adoptate este celebra Ordonanță „trenuleț” care prevede mai multe măsuri fiscale.
Potrivit unui document redactat la nivelul ministerului de Finanțe, care va ajunge pe masa noului Guvern, în OUG sunt prevăzute măsuri precum înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor până la adoptarea unui nou buget, adică acestea nu vor mai fi majorate de la 1 ianuarie.
Astfel, este posibil ca de la 1 ianuarie să înghețe pensiile, salariile bugetarilor, alocaţiile. În locul indexarii cu rata inflaţiei, pensionarii cu venituri mici ar putea primi un ajutor care va fi acordat o dată pe an.
Măsuri fiscale de la 1 ianuarie
Salariul minim pe economie crește: o să fie un brut de 4.050 lei, iar valoarea netă, banii în mână pe care îi vor încasa practic angajații, ajunge la 2.757 lei. Asta înseamnă un plus de 212 lei față de valoarea în plată acum a salariului minim.
Crește și punctul de amendă. În prezent, punctul de amendă este 165 lei. De la 1 ianuarie, acesta ar putea să ajungă la aproximativ 200 lei, odată cu creșterea salariului minim pe economie.
Nu avem parte doar de creșteri, ci mai degrabă de multe înghețări. Asta pentru că de la 1 ianuarie îngheață pensiile, ceea ce înseamnă pentru pensionari o pierdere de aproximativ 300 lei. Asta în condițiile în care pensia medie în România a ajuns la aproape 2.700 lei. Nu va mai fi indexată cu rata inflației, vor fi acordate ajutoare o singură dată pe an, care merg către pensionarii cu veniturile cele mai reduse.
Îngheață de asemenea alocația, iar asta înseamnă un minim de 70 lei. Atât ar fi primit în plus copiii, dacă statul ar fi respectat legea și ar fi indexat alocațiile cu rata inflației.
Salariile demnitarilor îngheață și ele, însă cazul lor este mai fericit, pentru că, de exemplu, noii parlamentari primesc aproximativ 10.000 lei pe lună. Prin urmare, aceste indemnizații rămân așa cum sunt.
O să vedem, totodată, că și bugetarii vor avea parte de aceleași înghețări. Peste 1.000.000 de bugetari nu vor mai avea parte de majorări salariale.
Ar putea fi eliminate și voucherele de vacanță, în valoare de 1.600 lei. Există o discuție dacă sunt păstrate sau tăiate. Dacă sunt tăiate, statul ar putea să economisească aproximativ 2 miliarde de lei la bugetul de stat.
Rămân în continuare blocate angajările la stat. De mai mulți ani, statul ia această măsură. Excepții se fac doar, de exemplu, în sănătate, educație sau ordine publică, acolo unde permite în continuare, în funcție de necesități, să se facă angajări.
Sunt măsuri care vor fi incluse în ordonanța Trenuleț, însă este nevoie de un acord în coaliția de guvernare. Dacă toate aceste măsuri nu ar fi adoptate, deficitul bugetar ar ajunge de la 8,5%, atât cât este în prezent, la aproximativ 11% din produsul intern brut, lucru care nu ar putea fi suportat de bugetul de stat, în condițiile în care și acest deficit pune România la grea încercare.