Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru

Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru

Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul șef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea Ministerului Justiției pe Norica Nicolai.

Curtea Constitutionala a decis, în 2008, că președintele are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru și că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.

CCR s-a pronuntat, în urmă cu zece ani, cu privire la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și fostul președinte Traian Băsescu. Sesizarea a fost formulată de premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu, în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justiției.

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, că președintele poate refuza o singura dată, motivat, propunerea premierului de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru. Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană, potrivit deciziei CCR din 2008.

În Constituție, numirea Guvernului este reglementată de articolul 85, care prevede: "(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru".

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a aprobat mare parte din propunerile de noi miniștri, deși a susținut că întreaga remaniere guvernamentală este o soluție proastă. Șeful statului a respins revocarea din funcție a vicepremierului Paul Stănescu, care ocupa și funcția de ministru al Dezvoltării, post pentru care era propus Ilan Laufer. De asemenea, Iohannis a acceptat revocarea din funcția de ministru al Muncii a Olguței Vasilescu, dar a respins numirea ei în funcția de ministru al Transporturilor. Prin urmare, Lia Olguța Vasilescu nu mai face parte din Guvernul Dăncilă. În schimb, rămâne în Executiv Paul Stănescu.

Hotnews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
340

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
567

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
991

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...