Se complică lucrurile pentru Lia Vasilescu: Poate fi REFUZATĂ şi la Dezvoltare. Nu e a doua propunere!

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi seara, că propunerea Olguţei Vasilescu la Ministerul Dezvoltării ar putea fi refuzată de preşedinte, câtă vreme este socotită "primă propunere", fără a crea un conflict constituţional.

„Probabil mâine (miercuri – n.r.) vor trimite o propunere din nou de revocare şi de numire a unei alte persoane în funcţia de ministru. Suntem din nou în situaţia de primă propunere (a Olguţei Vasilescu în funcţia de ministru al Dezvoltării – n.r.). Şi atunci sigur că nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituţională. Dacă cineva va solicita, din cei care pot să solicite Curţii Constituţionale, să constate că este un conflict juridic prin faptul că preşedintele va refuza din nou, încă o dată, deci, va refuza numirea persoanei respective în funcţia de ministru, Curtea va da o decizie şi vom vedea ce va spune Curtea”, a declarat, pentru Mediafax, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

Chiar dacă nu a dorit să vorbească despre numele propuse de PSD pentru ministere, Zegrean a explicat, tehnic, cum stau lucrurile.

„Suntem în situaţia în care preşedintele a refuzat revocarea ministrului Transporturilor şi a ministrului Dezvoltării, fără să motiveze de ce refuză, dar a motivat într-un cuvânt refuzul numirii celor doi miniştri, că sunt nepotriviţi. Sigur că în spatele acestui cuvânt există documente, există informaţii, preşedintele are ceva în vedere când spune că sunt nepotriviţi, nu ne-a spus de ce sunt nepotriviţi. Şi atunci, întrebarea care s-ar putea pune ar fi, dacă sunt nepotriviţi, sunt nepotriviţi pentru acele ministere sau sunt nepotriviţi pentru a fi miniştri în general? Constituţional vorbind, Constituţia vorbeşte despre numirea, deci formarea Guvernului şi despre remaniere a Guvernului, în două articole: 85 şi 103. Într-un loc spune "preşedintele desemnează o persoană pentru a îndeplini funcţia de prim-ministru", în alt loc spune "preşedintele numeşte Guvernul în baza votului de încredere acordat de Parlament". Deci preşedintele este cel care are decizia în ambele situaţii, atât la numire, cât şi la remaniere, pentru că tot în Constituţie, în articolul 85, alineatul 2, spune că în situaţie de remaniere sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte unii membri ai Guvernului, la propunerea primului ministru, deci primul ministru doar are propunerea, preşedintele are decizia. Dacă preşedintele a decis să nu o numească, înseamnă că el nu vrea să o numească pe o anumită persoană în postul de ministru”, a spus Zegrean.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

astăzi, 20:15

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

astăzi, 19:53

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de Președintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Co...