Chiar dacă, în formularea demisiei, Daniel Botezatu a invocat motive de natură ”pur personală”, profesorul de istorie menționează, totuși, că părăsește PNL Botoșani ”cu regretul că nu mă regăsesc în noile tipare (tineri, femei, antreprenori) și cu propria-mi constatare: 19 ani de politică de partid sunt suficienți, am alte priorități, iar politica de partid nu este printre ele”.
Odată cu anunțul public al demisiei din PNL, Daniel Botezatu a transmis și un mesaj amplu, pe pagina personală de Facebook, prin care aduce o serie de critici cu privire la lumea politică.
Anunțul său a atras numeroase reacții, comentarii de la oameni politici sau colegi de breaslă. Printre cei care au ținut să transmită un mesaj se află și un om foarte cunoscut în România și nu numai: fostul coleg de facultate al lui Daniel Botezatu.
Mihai-Răzvan Ungureanu, în vârstă de 56 de ani, născut la Iași, a fost cel mai tânăr ministru de Externe al României (36 de ani la data instalării), de două ori șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), chiar și prim-ministru al României, pentru 78 de zile.
Ungureanu a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universității ”Al.Ioan Cuza” Iași, unde a fost coleg cu profesorul Daniel Botezatu. Ambii l-au avut ca profesor pe Academicianul Alexandru Zub.
În mesajul transmis către cel pe care îl numește ”vechi camarad”, Mihai Răzvan Ungureanu (foto jos) își exprimă regretul față de ieșirea din politică a lui Daniel Botezatu.
”Was kann man mehr sagen, mein lieber Daniel? Te înțeleg perfect... și nu doar pe seama istoriilor noastre comune. Te îmbrățișez, părându-mi rău că decizia ta, desigur motivată, lasă lumea politică din România și din regiune cu un gol. Îți sunt, însă, definitiv recunoscător pentru încrederea în mine, în încercarea noastră de a arăta că lumea, societatea se pot schimba când planul este clar și pragmatic, și în schimbarea din temelii a societății noastre, pentru dedicație și deplină atitudine etică. Mi-aș fi dorit ca lumea din jur să înțeleagă cât de potrivit ești pentru a face politică în sensul dorit de toți: liber de angajamente, hotărât în a obține rezultate, dedicat propriului proiect de schimbare în bine a sistemelor defecte. Și te mai înțeleg încă o dată privind la mine. Tu primește gândul meu bun, de vechi camarad, aprecierea care, de fapt, este un proskynesis”, a transmis Mihai Răzvan Ungureanu.
În 1990, ca studenți la Iași, Daniel Botezatu și Mihai Răzvan Ungureanu au participat, împreună cu profesorul lor, Alexandru Zub, la Congresul al XVII-lea Mondial de Istorie de la Madrid:
(Foto: Facebook / Daniel Botezatu)