Un vechi liberal din Botoșani se retrage din partid, după aproape 20 de ani de politică. ”Nu mă regăsesc în noile tipare!” (Foto)

După 19 de politică, și-a anunțat demisia din funcția de vicepreședinte al PNL – Organizația Municipală Botoșani, dar și din calitatea de membru al PNL Botoșani. Cu toate acestea, ia în calcul o eventuală candidatură ca indepedent în administrația locală.

Un vechi liberal din Botoșani se retrage din partid, după aproape 20 de ani de politică. ”Nu mă regăsesc în noile tipare!” (Foto)

Motivele retragerii din viața politică, spune profesorul Daniel Botezatu, ”sunt de ordin pur personal și nu au nicio legătură cu modificările de la nivelul organizației județene sau municipale. Dimpotrivă!”.

Potrivit celor transmise de fostul liberal, ”în PNL, odată cu preluarea conducerii organizației județene de către Valeriu Iftime și anunțarea candidaturii la funcția de primar al Botoșanilor a lui Cătălin Mugurel Flutur, lucrurile au reajuns pe făgașul normal, liberal, de unde le deturnaseră clica primarilor între timp dezertori și fosta conducere județeană”.

Daniel Botezatu spune, totuși, că părăsește PNL Botoșani ”cu regretul că nu mă regăsesc în noile tipare (tineri, femei, antreprenori) și cu propria-mi constatare: 19 ani de politică de partid sunt suficienți, am alte priorități, iar politica de partid nu este printre ele”.

Profesorul și-a făcut publică demisia din partid, însă a formulat și o serie de aprecieri, unele pozitive, altele așezate într-o notă negativă, chiar critică, în ceea ce privește viața politică.



Daniel Botezatu mărturisește că primul contact cu lumea politicii l-a avut în anii studenției, când a simpatizat cu ”proaspăt reînființatele partide istorice, PNL și PNȚ-CD. La acea vreme, alături de colegii de la Facultatea de Istorie, ”am organizat o Piață a Universității la Iași, devenită o Agora a opoziției intelectualității ieșene față de regimul neocomunist al lui Iliescu, fiind unul dintre „Golanii” ieșeni”.

”…am organizat și am participat la mitinguri și demonstrații, înfrățiți cu studenții politehniști, am „tapetat” cu lozinci anticomuniste monumentul ostașului sovietic din Copou, până când oficialitățile locale au catadicsit să îl ia de acolo, am militat pentru și am obținut dreptul de reprezentare a studenților la nivelul factorilor de decizie din cadrul Universității, am demascat profesorii și personalul administrativ informatori ai Securității, pe primii nemaiprimindu-i la ore, celorlalți obținându-le mutarea în alte funcții, am ales, democratic, primul decan postdecembrist al Facultății de Istorie, regretatul Academician Ioan Caproșu, în cabinetul căruia, înainte de 1989, discutam liber despre racilele sistemului comunist și multe altele am făcut”, a dezvăluit Daniel Botezatu.

Ca proaspăt absolvent de Istorie, a susținut concurs și a ocupat ”din prima” postul de profesor titular la catedra de Istorie a Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

În 2005 a devenit membru al PDL, iar din 2012, alături de alte persoane, a înființat Filiala Botoșani a Partidului Forța Civică, pe listele căruia, la poziția șase la nivel național, a candidat la alegerile europarlamentare din 2014, obținând un procent de 6% la nivelul municipiului Botoșani.

”Ulterior am fuzionat cu PDL, pentru ca în final să formăm, cu toții, marea familie liberală, în cadrul unui PNL capabil la acel moment să coaguleze dreapta românească”, adaugă Daniel Botezatu.

Nu lipsesc mărturisirile sincere, însă nici acuzațiile, unele directe, la adresa unor foști ”colegi de partid”.

”Am avut, în politica de partid, suișuri și coborâșuri, am fost trădat, fără a trăda. Am cunoscut în PNL oameni de toată isprava, pe unii conducerile succesive ale partidului marginalizându-i, în ciuda bunei percepții și notorietății de care se bucurau la nivel județean. Am constatat, din păcate, că banul îți netezește drumul către funcțiile mai importante, de senator, deputat, președinte de CJ etc. Cei cu bani, cu posibilitatea de a investi în propria campanie electorală au fost mereu primii pe aceste liste, deși câteodată nu-i votau nici măcar colegii de partid”.

După 2020, spune Daniel Botezatu, ”conducerea partidului a fost acaparată de o camarilă de primari cu cefe late și pungile pline, ceea ce a dus la scăderea considerabilă a onorabilității partidului și a percepției alegătorilor asupra lui, ajungându-se la faimosul slogan „PSD-PNL aceeași mizerie”.

Cu toate acestea, fostul liberal are cuvinte de apreciere față de ”suflul nou, puternic, care a animat partidul” după preluarea acestuia de către Valeriu Iftime, ”scoțându-l din lentoarea rudă cu agonia”.

În final, deși declară că politica nu mai reprezintă o prioritate, Daniel Botezatu nu exclude ”oportunitatea unei candidaturi, ca independent, pentru funcția de consilier local”.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
62

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
851

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
399

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...