Lovitură de teatru în Consiliul Local. Prefectura a cerut anularea HCL privind organigrama DSPSA, aleșii au refuzat. „Simt un aer de răzbunare”

Lovitură de teatru în Consiliul Local. Prefectura a cerut anularea HCL privind organigrama DSPSA, aleșii au refuzat. „Simt un aer de răzbunare”

Consiliul Local al municipiului Botoșani, prin votul consilierilor social-democrați, a ignorat decizia Instituției Prefectului cu privire la Hotărârea (HCL) privind reorganizarea organigramei Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), adoptată pe 28 octombrie a.c. Prin decizia respectivă, instituția în cauză urma să fie condusă de trei directori, actualul șef, Eugen Țurcanu, fiind retrogradat la funcția de director adjunct, același post fiind pregătit pentru Aurel Chiriac, un jurist al DSPSA.

Recent, Instituția Prefectului a emis aviz de nelegalitate a HCL votate în unanimitate de consilierii PSD, grupul majoritar al Consiliului Local, inițiată de către viceprimarul Cosmin Andrei. Prefectul județului, Alexandru Colbu, a solicitat revocarea deciziei, în condițiile în care aceasta nu a produs efecte juridice consecutive și nu a intrat în circuitul civil. Astfel, Prefectura a înaintat cererea de anulare a hotărârii nelegale adoptate, formulând o plângere prealabilă, joi, 19 decembrie a.c.

„Vă adresăm rugămintea ca, în prima ședință a consiliului local de la primirea prezentei adrese, să procedați la reanalizarea hotărârii vizate și, pe cale de consecință, să o revocați, în cazul în care aceasta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice. În caz contrar, puteți solicita instanței anularea acesteia. […] Solicităm ca, în termen de maxim 30 de zile de la primirea prezentei, să ne informați cu privire la măsura adoptată. În cazul în care, în termenul precizat nu ați procedat la revocarea hotărârii, ne rezervăm dreptul de a formula acțiune în anularea actului administrativ la instanța de contegios administrativ”

, este solicitarea lui Alexandru Colbu, prefectul județului Botoșani, în temeiul avizelor nefavorabile emise atât de Comisia Juridică a Consiliului Local și de către secretarul general al Primăriei, cât și de Serviciul Juridic al Prefecturii.

Serviciul Juridic a enumerat mai multe considerente în raportul de specialitate pe care l-a anexat plângerii. Motivele au fost expuse și de Știri.Botoșani.Ro, putând fi regăsite și în solicitarea Instituției Prefectului

Prima ședință de Consiliu Local întrunită de la primirea plângerii prealabile a avut loc vineri, 20 decembrie a.c. Potrivit cererii citate mai sus, aleșii aveau responsabilitatea de a anula HCL vizată, dovedită drept ilegală. Însă membrii social-democrați au votat împotrivă, iar proiectul privind revocarea deciziei a fost respins. Prin urmare, sunt șanse crescute ca situația conducerii DSPSA să ajungă în fața judecătorilor.

Numele lui Aurel Chiriac a fost adus din nou în centrul atenției, printr-o sugestie surpriză. Eugen Țurcanu l-a propus pentru poziția a doua din cadrul schemei viitoarei Comisii de soluționare a contestațiilor privind managementul Teatrului „Vasilache”.

„Eu îl propun la Consiliul Juridic pe domnul Aurel Chiriac, care este, de obicei, foarte onorat să fie stimat de Consiliul Local, iar restul să propună PSD, că ei au dat-o de gard, ei să o descâlcească”, aprecizat șeful DSPSA.

Cosmin Andrei, cel de la care a pornit întregul conflict privind numirea lui Chiriac în fruntea instituției conduse de către Țurcanu, a rămas perplex la auzirea propunerii liberalului.

„Simt așa, un aer de răzbunare în acțiunea domnului consilier Țurcanu, prin numirea unui consilier din Direcția dumnealui. Bun, atunci fac și eu propuneri pentru pozițiile 2 și 3: pe Bogdan Munteanu și pe domnul Mihalache”, a replicat viceprimarul social-democrat.

Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ reglementează procedura de urmat în cazul litigiilor ivite în cadrul acestui tip de raporturi juridice. De asemenea, aceeaşi lege defineşte şi noţiunea de „contencios administrativ” ca fiind „activitatea de soluţionare de către instanţele de contencios administrativ competente potrivit legii organice a litigiilor în care cel puţin una dintre părţi este o autoritate publică, iar conflictul s-a născut fie din emiterea sau încheierea, după caz, a unui act administrativ, în sensul prezentei legi, fie din nesoluţionarea în termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim”.

Teoretic, cheltuielile eventuale de judecată ar cădea în sarcina uneia dintre instituții, stipulate drept persoane juridice în instanță. Practic, dacă se ajunge la un proces, oricare ar fi rezultatul, cei care vor deconta plățile procedurilor sunt botoșănenii. Strict din municipiul Botoșani sau din întreg județul Botoșani.