Petre Roman, Traian Basescu, Adrian Nastase, Theodor Stolojan... Au venit, s-au speriat de drumurile de la Botosani, au promis, au plecat si nu s-au tinut de cuvant. De 20 de ani, botosanenii asteapta sa circule civilizat, in siguranta, sa nu mai numere mortii, sa nu isi mai distruga masinile! Saptamana aceasta, a venit randul unui responsabil de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale sa circule pe drumurile Botosaniului. O vizita care s-a finalizat cu aceleasi promisiuni de 20 de ani: se vor cauta solutii, vom avea in vedere o finantare pentru la anul!
Cum vede aceasta situatie un om care, fiind botosanean prin adoptie, cunoaste situatia drumurilor nu doar din postura de simplu cetatean (Mihai Darie avand pana anul trecut si statut de consilier judetean in cadrul CJ Botosani)? Despre drumuri, Botosani si botosaneni, despre un primar tanar care are nevoie de sprijin, dar si despre misiunea politicienilor intr-un judet care pare sa se scufunde de la un an la altul, intr-un interviu cu social-democratul Mihai Darie.
"In locul lui, as fi in permanenta la Bucuresti, la usa directorului de la CNADNR"!
Stiri Botosani: Domnule Mihai Darie, miercuri a sosit la Botosani directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Mircea Pop. Dupa primul contact cu drumurile din Botosani, dumnealui a spus: "Am venit cu masina de la Targu Frumos pana la Botosani. Ma asteptam sa fie mai rau!". Ati mers mult pe acest drum – Targu Frumos-Botosani - in ultimii 20 de ani. Cum vi se pare ca se circula?
Mihai Darie: Drumul este absolut groaznic! Probabil ca dumnealui a venit cu masina de serviciu sau poate cu avionul. Nu pot sa imi inchipui! Cand vii cu orice masina, chiar daca e a statului si chiar daca nu-ti pasa de ea, tot te doare sufletul sau te dor oasele pana ajungi in Botosani. Indiferent de unde vii, daca vii de la Suceava sau de la Targu Frumos, de la Harlau, in momentul in care intri in judet parca s-a schimbat drumul, parca ai parte de altceva. Este inadmisibil sa patim in fiecare primavara, dupa fiecare iarna, ceea ce se intampla la intrarea in Frumusica. Chestia asta e de ani de zile, nu e un lucru care a aparut acum, ca, vezi Doamne, a fost o iarna grea... Nu e posibil asa ceva!
-Este o problema care se paseaza de la guvernare la guvernare, nu numai de la primavara la primavara...
-Haideti sa fim sinceri! Oamenilor care conduc Romania de atata amar de ani nu le pasa de Botosani!
-De ce nu le pasa?
-Nu stiu! Au fost unii dintre oamenii din Botosani care i-au vorbit foarte rau pe botosaneni afara. Multi au facut parere proasta, fara sa fie sustinuta de argumente, despre Botosani. Si asa probabil ca unii dintre decidentii aflati temporar in functii au inceput sa lase mereu Botosaniul pe ultimele locuri la buget.
-Ne-am obisnuit sa auzim: Vor fi bani anul acesta sau poate la anul. Si mereu ramane... la anul!
-Intotdeauna e la anul! Stiu povestea asta. In mod categoric e si vina celor care conduc Botosaniul, cei de acum, cei de pana acum, cei de dinaintea lor si cei care conduc azi si probabil si cei ce vor veni dupa ei. Vina este ca oamenii acestia nu sunt ei credibili in fata celor care trebuie sa aloce bani pentru drumurile din Botosani. S-a ajuns intr-o faza in care nu se mai poate! Am rude la Prajeni, este ingrozitor sa mergi de la Flamanzi la Prajeni. Nu se mai poate. Sa faci drumul de cel putin doua ori pe zi, este ingrozitor. Dar ganditi-va ce se intampla la Hiliseu-Horia, sansa oamenilor acelora a fost ca a venit zapada si s-au astupat gropile. Daca s-ar duce domnul presedinte de Consiliu Judetean, sa faca un drum pana acolo, ar vedea ca oamenii au facut drum pe camp, ca sa ocoleasca 2 km jumatate de gropi. In locul lui (presedintele Consiliului Judetean n.r.) as fi in permanenta la Bucuresti, la usa directorului de la CNADNR.
-Spuneati intr-o emisiune ca nu exista ministru care sa reziste insistentelor daca oamenii politici din Botosani ar sta la usa lor. Daca aveti dreptate, asta ar fi cea mai simpla solutie. De ce nimeni din Botosani nu sta la usa ministrilor?
-Nu stiu. Pentru ca oamenii au si alte interese. Pentru ca in Parlament ajung oameni care se duc la Bucuresti si le trebuie doi ani de zile ca sa stie pe unde circula, sau sa se duca sa isi ia o paine. Pentru ca oamenii aceia nu sunt cunoscuti la Bucuresti. Pentru ca trebuie sa te cunoasca intr-un fel oamenii la care ajungi. Sunt la fel de convins ca, daca s-ar face un front comun, si cred ca asta e solutia, situatia s-ar schimba... Stiu ca miercuri domnul Pop a venit la Botosani adus de domnul Balta, de exemplu. Ca sa fie clar...
"Ce sa ii spui unui om care a pierdut o ruda din cauza drumului nenorocit pe care a circulat?"
-Domnule Darie, misiunea noastra, a presei, este sa tinem cont de reactiile botosanenilor, iar oamenii sunt foarte nemultumiti de atitudinea responsabililor de la CNADNR, de ani de zile. Iata, in aceste zile a fost adusa din nou in discutie starea drumului Botosani-Suceava. Si Mircea Pop, seful de la Drumuri, a anuntat la Botosani ca va fi instalata o camera video pe acest drum, pentru a fi depistati soferii care circula fara rovigneta. In conditiile in care ai niste drumuri proaste pe care mor oameni, un drum pentru care nu se aloca bani, un responsabil de la cel mai inalt nivel vine la Botosani si spune acest lucru...
-Este cel putin o declaratie nefericita, ca sa nu o categorisesc altfel, sa nu fiu nepoliticos. Nu asta este rezolvarea. Rezolvarea nu e sa ii ameninti pe oameni, ci sa le rezolvi problemele si apoi sa le ceri. Dar sa le faci drumurile mai intai! Pai ar trebui sa vina toti cei care si-au pierdut rude pe drumul acesta si sa il dea in judecata pe omul acesta pentru modul in care gandeste. Nu e corect, ce sa ii spui unui om care a pierdut o ruda din cauza drumului nenorocit pe care a circulat? Cel mai cunoscut este cazul nefericit al lui Paul Secrieru, un baiat tanar, cu familie, este incredibil, impardonabil, ce sa spui unei familii care a pierdut un membru din cauza unui drum de genul acesta? Si tu sa vii sa spui ca singura idee care ti-a venit e ca pui niste camere. Pune camere, si dupa aceea ce faci? E vorba despre 40 de kilometri. E asa de complicat? Pana anul trecut erau alocati banii, sau cel putin asa se spunea. Din nefericirie, multe se spun, putine se adeveresc. Drumul din Botosani este o poveste pe care toti o stim, de cand ne nastem si pana murim...
-Din pacate, unii mor prea repede pe aceste drumuri...
-O sa ajungem sa credem ca in timpul vietii noastre nu se poate intampla nimic bun pentru drumurile din Botosani. Inadmisibil! Totusi traim intr-un alt secol, o alta lume.
"Sa promovam Botosaniul, sa promovam vestile bune, stirile bune, pozitive"
-V-ati aratat incantat de fiecare data de potentialul agricol al judetului, de produsele sanatoase, mere, branza, pe care le achizitionati din aceasta zona, produse carora nu ezitati sa le faceti reclama de fiecare data.
-As vrea sa promovam Botosaniul mai mult. Am prieteni, oameni de decizie in tara asta, care au venit in Botosani si s-au mirat ca e frumos, au avut un alt sentiment fata de Botosani dupa ce au venit acolo. Ar trebui sa facem front comun al tuturor, sa promoveze Botosaniul. Nu e cu nimic, dar cu nimic, ba chiar mai sus decat multe locuri din tara asta. Sa nu uitam ca, daca nu ar fi existat Botosaniul, cartea de Limba romana se termina la pagina 5, plus pictura si altele... Toata lumea se mira ca un copil care a inventat mana biotica e din Botosani (Constantin Voiniciuc, n.r.). Extraordinar!
-Oamenii politici nu l-au bagat in seama, din pacate!
-Foarte rau. Copilul acesta ar trebui tinut cu grija, ca un ou, sa fie promovat si sa faca ce are de facut in viata.
-Sa ramanem tot in zona aceasta, a potentialului agricol pe care il are judetul Botosani. Vom avea de suferit si mai mult dupa scandalul in care este implicata familia Turcanu si care loveste aceasta zona? A fost subiectul acestei saptamani, a tinut prima pagina zile in sir. Vom fi afectati de aceasta publicitate negativa?
-Vom fi afectati. Poate ca oamenii aceia nu au gresit. Dar se face atata reclama lucrurilor rele inainte de a fi verificate! Nu avem de pierdut decat noi, din Botosani, si cei care produc. Nu am nici competenta, nici calitatea, nici informatiile necesare ca sa cred ca a fost ceva in neregula la abatorul tatalui lui Florin Turcanu, dar faptul ca mereu cand e vorba de Botosani intai apare o stire negativa, si daca se mai dezminte, foarte rar, se mai spune cate ceva, daca nu, lucrurile raman asa...
-E un moment potrivit ca oamenii politici sa faca ceva anume pentru a echilibra situatia?
-Tot timpul e un moment potrivit ca oamenii politici sa faca ceva. Cei care pot sa reprezinte - si au datoria de a-l reprezenta cumsecade - judetul sunt oamenii politici. Trebuie sa inteleaga ca datoria lor e asta, nu sa isi rezolve probleme personale. Nu au ajuns in pozitiile importante pe care se afla pentru a rezolva problemele personale, au ajuns acolo pentru a rezolva problemele oamenilor din Botosani...
-Ei asa au spus cand au cerut voturile botosanenilor: ca vor rezolva problemele judetului si ale cetatenilor.
-Cand au cerut voturile toti au spus asta. Cred ca ar trebui sa facem cu totii ceva.
-Ce anume se poate face?
-Sa promovam Botosaniul, sa promovam vestile bune, stirile bune, pozitive... Violatori, criminali, nemernici sunt peste tot, proportia pe metru patrat e aceeasi. Dar proportia pe metru patrat de oameni de mare valoare cum sunt in Botosani nu e chiar asa peste tot. Ar trebui sa contribuim si noi, oamenii politici, la rezolvarea problemei. Eu sunt doar un simplu membru de partid, dar am trait multe in lumea asta politica si stiu ce vorbesc.
"Organizatia de partid Botosani trebuie condusa de un om de la Botosani"
-Pentru ca tot ati spus acest lucru: sunteti sau nu consilierul primarului Ovidiu Portariuc?
-Nu! Dar daca pot si daca are nevoie de mine eu ajut mereu. Nu numai el, oricine poate sa se foloseasca de experienta si relatiile pe care le am eu, chiar si aici, la nivel central, mai ales daca e vorba despre Botosani. Si fara o conotatie materiala, ca sa fie clar!
-V-a solicitat vreodata domnul Portariuc sprijinul?
-Au fost cateva situatii pe care le-am discutat. E un om serios, e in pozitia in care este. E primarul Botosaniului si stie ce sa faca sa traga foloase din ce pot eu sa il sfatuiesc.
-Urmeaza alegeri in organizatia judeteana a PSD Botosani. Credeti ca ar fi Ovidiu Portariuc cel mai potrivit presedinte de partid la momentul acesta?
-Cred ca organizatia de partid Botosani trebuie condusa de un om de la Botosani. E complicat sa conduci si sa ai si imagine asupra judetului de la Bucuresti. Indiferent cat de capabil, destept sau important esti intr-o pozitie oarecare. E complicat sa conduci o organizatie judeteana de la Bucuresti. Nimeni nu a putut sa dea valoare organizatiei daca lucrurile nu sunt conduse de oamenii care traiesc aici. Si Ovidiu Portariuc este omul politic cu cea mai inalta functie dobandita prin vot, pe plan local, din PSD, mi se pare corect sa ii dau girul, daca va demonstra ca nu poate, asta e! Nu pot sa nu ma plec in fata unui om care a castigat alegerile. Este un om care a crezut in sansa lui si s-a zbatut. Cel mai greu a fost sa ajunga candidat. Va amintiti ca erau tot felul de alti candidati care umblau pe la spitale pe langa puscarie, care aveau tot felul de alte probleme.
-La fel de adevarat este si ca se spune ca, indiferent cine candida impotriva lui Catalin Flutur tot ar fi castigat, pentru ca trebuia sa piarda PDL.
-Poate ca da, dar nu poti sa ii negi sansa unui om pentru ca s-a zbatut.
-Cum credeti ca va fi Ovidiu Portariuc la sfarsitul mandatului? Va spune precum Adrian Nastase, dupa primul mandat de prim-ministru: "Acum as vrea inca un mandat de prim-ministru, pentru ca abia acum as sti ce sa fac?".
-Sunt convins ca da! Are toate calitatile si toate oportunitatile sa fie un primar foarte bun.
-Va rezista presiunilor? Multe voci spun ca nu va face fata pana la sfarsitul mandatului.
-Ar trebui ca cei care l-au votat si stiau cat este de tanar sa il sprijine acum, nu sa il tina de mana, bineinteles, dar cand are nevoie si cand lucrurile trebuie sa mearga intr-o anume directie trebuie sprijinit.
-Domnule Darie, va multumesc pentru raspunsurile oferite si va doresc sa veniti spre Botosani pe drumuri bune!
-Sa ne ajute Dumnezeu!
Citeste mai multe despre Mihai Darie
Mai multe interviuri AICI
Interviu MIHAI DARIE: "O sa ajungem sa credem ca in timpul vietii noastre nu se poate intampla nimic bun pentru drumurile din Botosani. Inadmisibil!"
Stiri Botosani Saturday, 16 March 2013 PoliticăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!
Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...
Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!
În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...
Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!
În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.37 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici