Florin Iordache demisionează de la conducerea Ministerului Justiţiei. Curtea Constituţională a respins ca inadmisiblă sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13.

Ministrul justiţiei, Florin Iordache, extrem de blamat în ultimele zile după ce a fost prezentat ca autorul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 13, prin care se aduceau modificări substanţiale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, a anunţat joi că demisionează din funcţie.

Florin Iordache demisionează de la conducerea Ministerului Justiţiei. Curtea Constituţională a respins ca inadmisiblă sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13.

   Foto: Octav Ganea, Inquam

Potrivit News.ro, el a susţinut că toate iniţiativele sale sunt legale şi constituţionale, dar pentru opinia publică nu a fost suficient.

"De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei", a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Declaraţia prin care acesta şi-a anunţat demisia a durat 45 de secunde, după care Iordache a plecat fără a răspunde la vreo întrebare a jurnaliştilor.

În aceeaşi zi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisiblă sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

"Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze referindu-se la o ordonanţă care era în vigoare. În ceea ce priveşte admisibilitatea cererii, potrivit articolului 29 din legea noastră de organizare, noi verificăm constituţionalitatea legilor sau a ordonanţelor în vigoare. Din punctul acesta de vedere, vă rog să constataţi că ordonanţa 13 a fost abrogată şi, din acest punct de vedere, noi nu putem constata admisibilitatea sesizării, dacă ordonanţa a întrunit condiţiile de extraordinar, de oportunitate, nici pe fond, nici pe modalitatea extrinsecă de control. În aceste condiţii, cu majoritate de voturi, am luat decizia respingerii sesizării ca devenită indamisibilă", a afirmat Valer Dorneanu.

"Acum pornim de la realitatea că OUG 13 nu există", a mai spus preşedintele CCR.

În cadrul dezbaterii publice de joi, atât reprezentantul Avocatului Poporului, cât şi reprezentantul Parchetului General au susţinut necesitatea constatării neconstituţionalităţii ordonanţei de urgenţă, atrăgând atenţia că, în caz contrar, aceasta ar putea intra în vigoare chiar dacă a fost abrogată de Guvern.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI