Dan Șlincu: „PSD susține reglementarea pieței asigurărilor auto prin stabilirea prețurilor rezonabile și tragerea la răspundere a companiilor și a autorităților din domeniu”

Dan Șlincu: „PSD susține reglementarea pieței asigurărilor auto prin stabilirea prețurilor rezonabile și tragerea la răspundere a companiilor și a autorităților din domeniu”

„Falimentele succesive ale companiilor de piața RCA-urilor arată fără dubii deficiențe sistemice. Autoritățile de reglementare și control au eșuat. De aceea, susțin alături de colegii mei de la PSD soluția plafonării temporare a prețului la RCA pentru depășirea crizei actuale. Însă e obligatoriu să fie combătute cauzele, pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Așadar, se impune o reglementare structurală a sistemului de asigurări auto, inclusiv prin crearea de norme care să protejeze mai bine asiguratul, prin simplificarea relației dintre client, asigurator și service-uri. De asemenea, e nevoie de tragerea la răspundere a reprezentanților de la Consiliul Concurenței și Autoritatea pentru Supraveghere Financiară care au tolerat o concurență neloială pe piața asigurărilor, din care cel mai mult au avut de suferit românii care au încheiat polițe de asigurare”, a declarat deputatul PSD, Dan Șlincu.

De prea multe ori, neimplicarea sau superficialitatea instituțiilor responsabile de piața asigurărilor a dus la falimente pe seama buzunarului asiguraților, care au fost nevoiți să suporte scumpiri succesive ale polițelor RCA, ceea ce nu este deloc în regulă.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței au obligația legală să vină cu soluțiile necesare pentru ca falimente precum cele ale ultimelor patru companii de asigurări să nu mai poată fi posibile.

Practic, toate cele patru falimente de anvergură au avut o rețetă similară. Practicarea unor prețuri de dumping la RCA, tentante pentru clienți, care în scurt timp duceau la obținerea unei cote semnificative de piață, externalizarea și scoaterea a cât mai mulți bani din respectiva companie și apoi falimentul.

„Prin urmare, ministrul PSD al Finanțelor a propuns o plafonare a prețului polițelor RCA, la nivelul din martie 2022, nu la cel din prezent, care este mai mare, dar și o modificare a normelor și procedurilor pentru a nu mai ajunge în situația din ultimii ani, cu falimente unul după altul și cu milioane de oameni păgubiți. De asemenea, este susținută de PSD și intrarea companiilor de stat pe această piață de asigurări, astfel încât să se asigure o predictibilitate și o stabilitate a sistemului. CEC Bank are un termen de o lună pentru a depune documentele necesare pentru autorizare ca asigurator RCA. În paralel, PSD promovează rapid o reformare sistemică, de fond, care să crească concurența și implicit să conducă la reducerea prețului polițelor RCA”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.

(Comunicat de PSD Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) S.C. CASTILIO S.R.L. angajează ÎNGRIJITOR CLĂDIRI!

astăzi, 10:49
66

Se caută o persoană harnica, onestă, corectă, disciplinată.Se oferă pachet salarial motivant, bonuri de masă, program flexibil.CV-urile se depun la adresa de email: resurseumane@castili...

Bărbat reținut după ce a agresat un consătean

astăzi, 10:39
49

Polițiștii din cadrul Secției de poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 53 de ani, din comuna Durnești, bănuit de comi...

Se înființează registrul electronic al autovehiculelor. Vânzarea unei mașini se va face doar cu certificat RAR Auto-Pass

astăzi, 10:33
55

Din toamna anului 2024, vânzarea unei mașini în România, înmatriculată sau nu, se va face doar alături de un certificat RAR Auto-Pass, care va oferi informații clare despre...