Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Știrile Pro TV primele declarații făcute de Liviu Dragnea, după condamnarea primită în primă instanță în dosarul "Bombonica".
CTP: Este ceea ce mă așteptam. Am și spus ieri, e de așteptat să apese pedala domnul Dragnea. Adică, tot ce a comis până acum să ridice la putere. Cel mai grav lucru din tot ce am auzit este renunțarea la procedurile parlamentare. Asta ne-a anunțat domnul Dragnea. Ca să nu mai piardă timp, ca să nu mai fie sâcâit de obiecțiile opoziției, că există totuși o opoziție acolo. Domnul Dragnea va conduce România prin decrete. Exact ca Nicolae Ceaușescu. Așa se vor numi acum, ordonanțe de urgență, dar vor fi decrete de tip Ceaușescu. Domnul Dragnea mai face un pas, un pas mare, către instaurarea dictaturii în România, după 30 de ani. Iarăși era de așteptat, având în vedere că șeful Guvernului, Dăncilă, și ministrul de Interne au atacat ieri ÎCCJ. Premierul și ministrul de Interne al României au atacat Înalta Curte. După așa ceva, nu e de mirare că domnul Dragnea ne anunță instituirea guvernării prin decrete ceaușiste.
Andreea Esca: Dragnea vorbea despre un singur judecător, care a fost de partea lui.
CTP: Da, evident. Își face și el numărul cu afirmații, unele dintre ele care balansează între stupiditate și grotesc. ”Sunt zeci de mii de oameni care au dosar la DNA, dar nu știu”, este o afirmație care poate rămâne în istorie.
Andreea Esca: Către ce apasă pedala Liviu Dragnea?
CTP: Către instaurarea unui regim dictatorial în România. Este singurul său obiectiv. Domnul Dragnea nu a fost niciodată preocupat foarte tare să scape de dosare, să scape de răspundere în fața justiției și după aceea nu știu ce să facă. Nu. Domnul Dragnea a avut acest obiectiv de la bun început: reinstaurarea, după 30 de ani, a conducerii României de către un singur om, de suveranul Dragnea.
Andreea Esca: Credeți că se gândește să ajungă până la suspendarea președintelui?
CTP: Da, bineînțeles. A și amenințat unul dintre liderii PSD, în ședința iarăși de tip ceaușist, cum a fost cea din ’89, ședința Comitetului Politic Executiv, în care Ceaușescu a spus atunci: ”Eu îmi dau demisia!” și respectivii au început să zbiere, să plângă, ”nu ne lăsați, tovarășe, suntem cu dumneavoastră, mergem împreună, unitate de monolit”. Deci, va merge, a spus un lider PSD după această ședință: ”Vom merge până la capăt”. Întrebat fiind de un reporter ”unde e capătul?”, ”până la capăt înseamnă până la capăt”. Deci, domnul Dragnea este capabil de orice, am mai spus lucrul acesta. Suspendarea președintelui Iohannis este ceva nici măcar ieșit din comun. Sigur că poate să facă asta, chiar și mâine.
Andreea Esca: De ce credeți că a ținut să spună că nu îi este frică de anumite persoane?
CTP: Își identifică în felul acesta adversarii, îi așază pe toți la un loc, în aceeași oală, ceea ce este, evident, o aberație. Nu poți să-l pui pe Ponta în aceeași oală cu Kovesi și cu Iohannis. Să fixeze în mintea cetățenilor faptul că el este un erou, asta dorește să fie văzut, ca un erou, care luptă cu cineva. Cu cineva trebuie să lupte, nu? Și atunci își identifică, arată lumii acești dușmani. Așa cum Ion Iliescu avea nevoie în decembrie 1989 de un dușman, fie el invizibil, fie el inexistent, care nu a putut fi niciodată descoperit, pentru a se legitima ca nou conducător unic al României, după Ceaușescu, tot așa domnul Dragnea înlocuiește teroriștii lui Iliescu, cu statul paralel.
Andreea Esca: Ce ar trebui să înțeleagă românii, văzând acest discurs?
CTP: În primul rând, justiția. Dacă justiția recepționează mesajul ÎCCJ, care este organismul suprem al justiției din România. Dacă îl recepționează corect, adică puteți să judecați cu legea și conștiința pe masă și să nu țineți seama de presiunile puterii politice, unele dintre ele de-a dreptul sălbatice. Puteți să faceți asta, sunteți magistrați, apărați-vă demnitatea profesională, apărați-vă mândria de breaslă. Deci justiția se poate opune ca putere în stat acestui tăvălug PSD-ist. Și, firește, societatea civilă. Să vedem, însă, cum va reacționa în fața acestui atentat clar la democrație. Aș vrea ca acest lucru să fie limpede. Aici nu mai este vorba de niște legi, coduri în Parlament, ordonațe de urgență, revocări și așa mai departe. Completuri de judecată. Este vorba de suprimarea democrației și înlocuirea cu o dictatură nici măcar suficient de bine mascată. Cu asta are de luptat societatea civilă în România, nu cu altceva.
Judecătorii Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au pronunțat, joi, primele decizii în cazul DGASPC Teleorman, în dosarul în care Liviu Dragnea a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual. Astfel, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu și se anulează suspendarea din Dosarul Referendumul.