Cu ocazia celebării Zilei egalității de şanse între femei şi bărbaţi, deputatul PSD Răzvan Rotaru a declarat că acordarea unei garanții a șanselor egale nu se realizează doar dacă se va scrie într-o lege că „Femeile sunt egale cu bărbații”. Acesta susține că pentru a îndrepta efectele trebuie să se înțeleagă cauzele și să se acționeze asupra lor.
„Una din principalele cauze care conduc la inegalitatea între bărbați și femei este orientarea timpurie a copiilor. Prin tradiție, dar și din cauza unui stereotip social, fetele sunt orientate către materiile umaniste, în timp ce băieții sunt îndrumați de părinți către matematică și fizică, ceea ce le va determina fundamental pregătirea pentru piața muncii. De aceea consider că avem nevoie de o reglementare a orientării vocaționale”, a declarat Răzvan Rotaru, membru în Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților.
„Atunci când vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați sau între tineri și seniori, întâlnim foarte frecvent confuzia dintre drepturi și privilegii. Deseori, atunci când femeile cer să li se respecte drepturile, mulți înțeleg că femeile vor anumite privilegii și un tratament preferențial. În realitate, nimeni nu cere privilegii: nici femeile, nici tinerii, nici alte categorii care sunt afectate de anumite stereotipuri sociale și profesionale. Ceea ce cer femeile este egalitatea de șanse. Privilegiile se câștigă prin muncă, nu se acordă prin lege. Așadar, legea trebuie să garanteze drepturi fundamentale, nu să acorde privilegii”, arată social-democratul botoșănean.
„Ca parlamentari nu e suficient doar să proclamăm prin lege egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Îmi doresc așadar ca astfel de stereotipii să nu se mai manifeste în Parlamentul României. Votul meu ca tânăr deputat este egal cu votul tuturor celorlalți colegi. Am aceleași răspunderi și aceleași obligații. Nu cer privilegii și nici tratament preferențial. Vreau doar să fiu tratat și respectat la fel ca orice alt parlamentar, bărbat sau femei, tânăr sau mai în vârstă. Asta înțeleg eu prin egalitate de șanse”, a subliniat parlamentarul PSD.
Comunicat de presă